Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ , с депутати и кметове на общини присъства на честванията на Куртулуш байрам в гоцеделчевските села Лъжница и Брезница

Голяма делегация  от народни представители кметове и активисти  на ДПС водени от лидера им Мустафа Карадайъ , вчера присъстваха на честванията  на Куртулуш Байрам  в гоцеделчевските мюсюлмански села Лъжница  и Брезница .Голяма част от мюсюлманите  от гоцеделчевско празнуваха  30 години от врьщането на майчините им  имена  насилствено отнети им по време на Възродителния процес . „Нека никога да не забравяме този ден и да благодарим на всички наши братя и сестри които рискуваха живота си и бяха на 28,29 и 30 12.1989 г. на протестните вахти  в София  ораторите от трибуните и жители   от двете села  които си припомниха събитията  от 29-ти декември 1989 година .

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ присъства на отбелязването на Куртулуш байрам  и в село Брезница. Събитието бе почетено  още от зам.-предсесателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев, евродепутатът и председател на Младежкото  ДПС Илхан Кючюк, народните представители Елхан Кълков, Сергей Кичиков и д-р Джевдет Чакъров, кметове на общини и областни председатели на ДПС.

Както писа Топ Преса, по този повод  бе открита  и паметна плоча в хаджидимовското село Абланица, в памет на жертвите по време на т. нар. „възродителен процес“.

По случай празника в празнуващите Куртулуш Барам села, бяха организирани  музикални програми на местни самодейни групи, бяха  приготвени и  празнични трапези а мъжете от рано се включиха в приготвянето на традиционната халва  която неизменно присъства при всички празнични и тъжни ритуали в  мюсюлманските села в  региона .

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене