Община Разлог стартира разширяването на ски зона Кулиното с втора писта и нов лифт

Следващата седмица общинските съветници ще гласуват изработване на ПУП, целта е общината сама да финансира новите съоръжения.

Община Разлог стартира процедура за разширяване и развитие на ски зона Кулиното. На предстоящата общинска сесия идната седмица местният парламент ще разгледа предложението на кмета Красимир Герчев за допускане изработване на ПУП – парцеларен план, за трасета на ски писта, съоръжения към нея и свързваща техническа инфраструктура в ски зона Кулиното.

Резултат с изображение за ски писта кулиното разлог

Инвестиционното намерение на община Разлог предвижда изграждането на втора писта в ски зоната с обща дължина около 1600 метра и ново лифтово съоръжение с дължина от около 1100 метра. Засега намеренията на община Разлог са сама да финансира новите съоръжения.

”Това е процедура, която беше заложена в Общия устройствен план на община Разлог. Специално тази зона е в държавна горска територия, извън парк, извън резерват, дава възможност за развитие и това е една стъпка в тази посока. Съобразили сме се с всички предписания, които са ни дадени от контролните органи, предстоят редица съгласувателни процедури, затова не мога да се ангажирам със срокове На този етап смятаме, че с финансирането можем да се справим сами, но това ще стане ясно, когато се направят работните проекти и се види каква е стойността, която ще бъде необходима за реализиране на проекта”, поясни кмета Красимир Герчев.

Резултат с изображение за ски писта кулиното разлог

Община Разлог даде заявка за намеренията си за разширяване и развитие на съществуващата ски зона още през месец август тази година, когато стартира процедура за промяна предназначението на общински имот с площ 131 416 кв.м, намиращ се в м. Предел, от земеделска земя с начин на трайно ползване ливада в горска територия. Идеята бе след като имотът бъде признат за гора, да се стартира нова процедура по замяната му с горски имоти – държана собственост, в района на ски зоната. Идеята бе общината да разполага с достатъчно земя и за в бъдеще да няма пречки и притеснения за развитието на ски зоната и превръщането й в предпочитана зимна дестинация.

Изграждането на още една писта ще даде възможност за увеличаване броя на ползвателите и ще облекчи натовареността й особено през уикендите, когато има струпване на повече туристи. През последните години ски зона Кулиното е предпочитана от много хора най-вече заради по-ниските цени, които са по джоба на българина. Дневната ски карта за възрастен през изминалата година бе 12 лева, а за деца, ученици и студенти – 8 лева. Пистата се стопанисва от община Разлог и на този етап не е гласувано увеличение на цените. Зоната разполага с една по-голяма писта, която е с дължина 1300 метра и се обслужва от ски влек и детска писта с дължина около 300 метра и се обслужва от детски влек.

Свързано изображение

По протежението на голямата писта има доста стръмни наклони и тя е предпочитана от по- напреднали скиори, по- равните участъци предлагат добри условия за начинаещи. През последните години пистата се посещава от много организирани групи деца от детски градини и по-малки ученици, които са на зелено училище в района. Тя се ползва и за тренировки на детския ски отбор на Разлог, който в предходните години има доста призови места от състезания. Недостатък е това, че пистата стартира работа само ако има достатъчно естествен сняг, тъй като не разполага с оръдия за изкуствен. В момента тя все още не работи именно паради факта, че сняг тази година все още няма, а миналата година стартира работа през януари.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене