Днес е Бъдни вечер, какво трябва да знаем за празника…

Бъдни вечер е един от светите семейни празници в българския календар. Самото му име произхожда от бдение или бъднини.

В първия случай по-силна е  християнската символика – с молитва да с посрещне раждането на Спасителя.  Вторият вариант е отражение на езическите варвания, според които раждането на младия Бог се свързва с възкръсването на цялата природа и се смята за начало на новата година. Затова на Бъдни вечер се извършват ритуали за късмет и плодородие в дом.

Според българската традиция, семейството трябва да бъде заедно, като всеки негов член изпълнява различни ритуали. Мъжете избират и отсичат бъдника – дебел пън от от дъб или круша, който символизира Светото дърво. Той трябва да бъде запален от най-възрастните  и да гори цяла нощ. Огънят пречиства и пази от зли сили, а според народните вярвания  в навечерието на Коледа небето и адът временно се отварят и сред хората бродят караконджули и таласъми.

Жените пък приготвят празничната  вечеря. Най-важното е замесването на обредните хлябове, което започва още от рано сутринта. Най-младите момичета носят ‘мълчана’ вода, т.е.,  не проговарят по пътя. С нея домакинята замесва кръгла пита – боговица или бъдняк. Вътре се слага сребърна пара и дрянови пъпки за късмет и здраве.

Трапезата  на Бъдни вечер е по-скоро ритуал, отколкото  хранене. Цялото семейство сяда заедно на масата. Стопанинът разчупва боговицата. Първото парче е за мъртвите /или за Богородица/, второто – за къщата, а останалите се раздават на членовете на семейството по старшинство. Никой не бива да става от  масата по време на вечерята. Ако на  някого все пак му се наложи, той трябва да ходи приведен, като отрупано с плодове дърво.

Трапезата не се прибира, а се оставя през цялата нощ. Вярва се, че през тази нощ небето се отваря и близките покойници ще дойдат на вечеря.

От 25 декември до 7 януари  се изнизват 12 дни, наричани още ‘мръсни’.  Смята се, че през тези дни  на земята  слизат зли сили, затова  хората гледат да не  замръкват  вън от къщи.  Не се правят годежи, сватби и помен за мъртвите.

На Бъдни вечер най-честити са именниците Евгения и Евгени.  Името от староеврейски означава  ‘благопристойна’.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене