Без категория

Националния печат

печат

В. „Капитал Daily“

БНБ иска спешни законови промени за спасяването на КТБ

Целта на регулатора била промените да бъдат внесени в парламента, гласувани и обнародвани във възможно най-кратки срокове.БНБ е поискала спешни законови промени, с които да се осигурят условия за капитализирането с държавни пари на Корпоративна търговска банка (КТБ), казаха източници на „Капитал“, пожелали да не бъдат цитирани. Изготвените изменения били основно в Закона за кредитните институции (ЗКИ), като има и в Закона за гарантиране на влоговете в банките и Закона за Българска банка за развитие.

В. „Сега“

Договори за 15 млрд. лв. предизвикаха спешни рокади на висши чиновници

Само за ден няколко висши чиновници, управляващи ключови структури, бяха мълниеносно сменени без или със странни обяснения. Кадровите рокади са пряк резултат от сблъсъка на интересите на БСП и ДПС, които се изостриха след евроизборите на 25 май, а бързането е заради изтичащия мандат на правителството и парламента.

Цацаров прави нова рокада по върховете на прокуратурата

Във втората година от мандата си главният прокурор Сотир Цацаров се раздели с още един свой заместник. Бившата окръжна прокурорка на Шумен Ася Петрова, нашумяла покрай делото „Килърите“, напуска Върховната касационна прокуратура (ВКП), за да оглави Върховната административна прокуратура (ВАП), реши в четвъртък Висшият съдебен съвет. Официалният повод за отстраняването й е изпращането на Камен Михов, който досега оглавяваше ВАП, за представител на България в „Евроджъст“.

В. „Стандарт“

Вигенин – план Б на БСП за еврокомисар

И външният министър Кристиан Вигенин се завъртя като евентуална номинация за еврокомисар. Това стана след заседание на Изпълнителното бюро на партията, което соцлидерът Сергей Станишев свика след завръщането си от Брюксел. Вариантът Вигенин да представлява България в новия състав на ЕК е обсъждан в много тесен кръг. Но източници на „Стандарт“ от ЕП отбелязаха лаконично, че ако има излъчен партиен кандидат, то със сигурност еврокомисар ще е Станишев.

Европа ни вдигна 5 жълти картона

Европа ни показа пет жълти картона вчера, като започна наказателни процедури срещу България. Те се отнасят за областите здравеопазване и политика за потребителите, околна среда, правосъдие, транспорт и морско дело и рибарство. Мерките се предприемат срещу държавите, които не изпълняват своите задължения, произтичащи от законодателството на Европейския съюз. По четири от тях страната ни получава последно предупреждение.

В. „Труд“
Глоби от 10 000 лева за хотели, които организират семинари           

Глоба от 10 000 лв. може да бъде наложена на всеки хотелиер, който предлага организиране на семинари, обучения или други дейности, различни от “настаняване”. Причината е, че според действащия Закон за туризма “хотелиер” е лице, което предлага само услугата “настаняване”, а пакетни туристически услуги се предлагат от “туроператор”. Нарушенията на закона се наказват с глоба.

30,4 млн. лева изхарчени незаконно 

Държавата и общините са изхарчили над 30,4 млн. лева незаконно през второто тримесечие на годината. Това показва отчет на Агенцията за държавна финансова инспекция. За периода ведомството е направило 167 проверки.

Най-тежкото нарушение на закона за обществените поръчки е необявяването на търгове, каквито са констатираните случаи.

В. „Монитор“
Стъклата свършиха, автокъщите фалират

Стъклата за коли свършиха в София, а автокъщите са на път да фалират. Това са резултатите от силната градушка, която се изсипа над столицата във вторник. Стихията нанесе сериозни щети на хиляди частни автомобили, но не подмина и тези на борсите. Много тържища за коли в София вчера се оплакаха, че са на път да обявят банкрут, тъй като стоката им е съсипана. Ледените късове са изпочупили стъклата на колите, подбили са капаците и таваните, не са пропуснали и фаровете и стоповете.

Варена царевица натрови 28 души

Варена царевица от уличен търговец тръшна четири деца и млада жена от карловското село Розино. Със симптоми на хранително натравяне през спешното отделение на карловската болница са минали общо 28 души от ромската махала на селото. От всички прегледани в най-тежко състояние са били четири момичета и жена, които са приети в инфекциозното отделение на здравното заведение в подбалканското градче.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене