Извор до село Кривини, община Долни Чифлик е истинска атракция с това, че водата има свойството да гори

Изворчето се намира в руините на бивша баня -сграда, строена от времето на Соца.  Водата се пали със запалка или кибрит.  Внимавайте, ако ще палите водата, тя направо лумва в пламъци.

Местните хора разказват, че водата много помага при всякакви наранявания и заболявания по кожата. Те твърдят, че извора лекува и очите. На извора често се виждат хора, които пълнят туби с горящата вода за лечение.

Историята на извора е не по – малко интересна от факта, че самата вода наистина гори.

Разказват, че преди около 60 години на мястото са правили сондаж. Разказват, че сондажът бил за наличие на нефт и газ.

Тогава водата бликнала. После, поради засиления интерес и непрестанно идващите на „лечебен туризъм“, построили къпалня с две корита – за мъже и за жени и места за отсядане. Истински бум на пристигащите за лечение бил по времето след аварията в Чернобил. Хората прииждали да пълнят съдове с йодирана вода.

 

Според местните хора са се правили изследвания на водата от изворчето, който отчел високо наличие на йод – 30 %. Разказват, че гори защото с бликащата вода от недрата на земята излиза метан. Други пък считат, че водата съдържа сероводород.  Сероводорода във водата унищожавал бактериалните абцеси в организма и водата затова помагала при кожни проблеми.

Старите хора разказват, че болни от псориазис получавали от горящата вода голяма помощ.

 

Водата на извора не е топла, но пък е солена на вкус. Животните на водопой след това не се нуждаели да ближат сол. Водата ги предпазвала от вътрешни паразити. Няколко кривинчани пият по една малка чашка вода на гладно, против язва, но не препоръчват други да пият без лекарско предписание. Такова пък надали може да бъде взето преди обстоен анализ на водата.

 

Как да стигнете:

 

Излиза се от град Долни Чифлик в посока село Кривини. До пътя се вижда асфалтирана площадка, на десетина метра от шосето е извора.

Камчийска Стара планина или известна още като Коджа (голям) Балкан е един очарователен район с прекрасни пейзажи! Посетете невероятното изворче на село Кривини и го пазете чисто!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене