Димитър Попов БДЗП: Съвсем скоро се очаква да публикуваме резултатите от проучването по проекта „Живот за птиците“

Това каза за Топ Преса председателят на гоцеделчевския клон на Българското дружество за защита на птиците. Попов се включи с проучвания в региона които продължиха цели 8 месеца – от април до ноември 2019г.

За проекта, дейностите по него и очакванията разговаряме с Димитър Попов.

Ето какво заяви в аванс природозащитникът:

Пълното заглавие на проекта е „Опазване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000 в Западна България“. Той се изпълнява от „ЧЕЗ Разпределение България“ и БДЗП – Българско дружество за защита на птиците.

Аз взех участие в първата година като полеви експерт в идентифицирането на опасните електропроводи на територията на общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сандански, а защитените зони, в които проучвах бяха „Места“ и „Славянка“

Очакванията в рамките на проекта  са да бъдат обезопасени 4000 железобетонни, 1200 железо-решетъчни  и 200 превключвателни стълба без регистрация на загинали от токов удар птици по тях и още

120 км надземни проводници (40 км троен електропровод) маркиран с дивертори и 90% намалена смъртност сред птиците, причинена от сблъсък с проводниците.

900 гнезда на бял щъркел, намиращи се върху стълбове за ниско и средно напрежение  ще  бъдат обезопасени чрез поставяне на гнездови платформи.

Разработени ще бъдат   в рамките на проекта и стандарти за безопасни за птиците надземни електропроводи. Дизайн, производство и тестване на 40 прототипни стълба, отговарящи новия стандарт.

Сред очакванията  по проекта   са още да бъде постигнато увеличаване  на  публичната подкрепа като резултат от проведена кампания за белия щъркел и разнообразните комуникационни дейности, сподели още Димитър Попов .

Общият бюджет на проекта е 2 647 481 €, 75% от които е съфинансиране от програмата LIFE на Европейската съюз и 25% от партньорите по проекта.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене