Конгресът в САЩ одобри обвиненията за импийчмънт на Тръмп

Американската камара на представителите гласува за импийчмънт на президента на САЩ Доналд Тръмп по две обвинения, на маратонско заседание от около 11 часа и 50 минути, предаде ДПА.

Пред свои привърженици в щата Мичиган Тръмп нарече гласуването политическо самоубийство за Демократическата партия. Президентът каза още, че по този начин демократите се опитват да „отменят“ вота на милиони американци, предаде АФП. Тръмп осъди и „омразата“ на „радикалната левица“ в Конгреса.

На митинга в Мичиган вицепрезидентът Майк Пенс каза, че демократите се опитват да отстранят Тръмп от поста, защото разбират, че е невъзможно да го победят на избори.

В подкрепа на първото обвинение гласуваха 230 законодатели, 197 бяха против, а един се въздържа. За второто обвинение гласуваха 229 конгресмени, против бяха 198, а един се въздържа.
При първото гласуване против обвиненията се обявиха и двама демократи – Джеф ван Дрю и Колин Питърсън, а при второто против гласува и демократът Джаред Голдън.

И при двете гласувания се въздържа демократката Тулси Габард, която е претендентка за номинацията на своята партия за следващите президентски избори.

Бившият републиканец от Мичиган, сега независим законодател, Джъстин Амаш гласува с демократите.

Източник:БТА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене