Петър Чорев измайстори чешма в памет на героите от Елешница

Чешма и паметна плоча в разложкото село Елешница напомнят на жителите и гостите за героите, загинали за освобождението на населеното място през Балканската война. „Не бива да забравяме делата и победите на нашите предци, жертвоготовността им към Отечеството и подвига им в името на България”, категорични са местните жители.

Чашмата е дело на талантливия дърворезбар и самоук скулптор Петър Чорев. Той е вплел интересна символика в нея. Водата блика от дънер, върху който е кацнал да си почине орел. Самият дънер е гнездото – Елешница, на гордата птица, която е символ на героите, дали живота си в защита на селото. Отстрани се извива змия, която пък изобразява турската войска. Скъсаните окови символизират Освобождението. „Течащата вода е пролятата кръв на нашите прадеди. Работих от сърце и душа, дадох най-доброто от себе си, защото нашите предци го заслужават. Те са отдали живота си за нашата свобода”, сподели 29-годишният Петър Чорев.

През 2017 година младият мъж измайстори скален барелеф на свети Георги над родното си село Елешница, над Долната махала. Цели 45 дни работи върху скалата, за да направи внушителната композиция – висока е 3,80 метра и е широка 3,30 метра. Изобрази свети Георги, който побеждава змея, за да пази селото от зло и беди. Новата чешма се намира под този барелеф./ilindenpres.bg/

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене