Избраха млад лекар от Благоевград за доброволец на 2019 в надпревара на спортното министерство

28-годишният лекар от Благоевград Ивайло Богомилов бе избран за доброволец на 2019 г. в конкурса „Мисията доброволец – (не)възможна“ на Министерството на младежта и спорта. Инициативата се провежда за четвърта поредна година и е насочена към изявени млади доброволци от цялата страна.

Сред номинираните бяха хора и организации, които активно са се включвали в доброволчески инициативи и кампании през изминалата 2019 г. Участниците бяха разпределени в 3 категории – “Доброволческа организация”, “Доброволец” и “Доброволческа мисия”, а победителите бяха избрани чрез онлайн анкета.

Д-р Ивайло Богомилов специализира ендокринология във ВМА и беше номиниран за безплатните прегледи за измерване на кръвно налягане и кръвна захар. Заедно с негови колеги млади медици той успя да организира повече от 10 различни здравни инициативи на различни места в България, в това число Благоевград, Симитли и Банско, като безплатните медицински прегледи обхванаха над 1500 души. Кампаниите са осъществявани напълно на доброволчески начала, като дори част от средствата за консумативи и материали са били заплащани от доброволците в кампаниите.

„Още като ученик в Математическата гимназия в Благоевград станах доброволец в БЧК. Продължих да се занимавам и докато учех медицина, станах председател на Асоциацията на обединените европейски студенти. Оттогава до днес се научих на много неща, освен така известните вече „меки умения“, цялото това пътуване в дебрите на младежките и доброволчески инициативи ме накара на мисля извън границите, да разширя мирогледа си, да развия себе си. Въпреки изминалите година обаче, винаги ще си спомням един момент, още в самото начало, когато майка ми ме попита: „Защо го правиш, защо си доброволец?”.

Тогава се почувствах странно, от една страна, защото не можех да дам конкретен отговор, от друга – защото собствената ми майка не можеше да види смисъл в това, което правя! Тогава си казах, че без да й обяснявам, ще й покажа какъв е смисълът! Днес, 7 години по-късно, майка ми вече не ме пита защо го правя, не ме пита защо съм доброволец, защото знае отговора, без да иска да се мотивира в думи. Облечеш ли доброволчеството в слова, ще загубиш смисъла, защото да бъдеш доброволец е чувство, усещане, движеща сила“, разказа за мотивацията си да бъде доброволец Ивайло Богомилов.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене