БАБХ насочи за унищожаване 217 кг риба без документи, установена при проверките за Никулден

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) провери 1159 обекта за отглеждане на аквакултури, за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, пазари и борси в страната, по повод религиозния празник Никулден.

Съставени са 2 предписания на територията на област Варна във връзка несъответствия в Системата за управление на безопасността на храните, и сградов фонд и оборудване.

Издадени са 5 акта за административно нарушение – липсващи документи за произход на рибата и продажба на риба на нерегламентирано място. Актовете са за търговци на територията на Пловдив, София, Пазарджик, Шумен и Стара Загора. Насочени за унищожаване са 217 кг 500 гр. риба без документи за произход.

За сравнение с предходни години: през 2018 година са съставени 7 акта и са възбранени  7 кг риба и рибни продукти; през 2017 – 9 акта и 22 кг риба; през 2016 – 4 акта и 255 кг риба; през 2015 – 9 акта и 101 кг риба и рибни продукти.

В областите Габрово, Добрич, Стара Загора, Шумен, Видин, Разград и Монтана част от проверките са извършени съвместно с представители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В ОДБХ – Шумен и с Икономическа Полиция, а в ОДБХ – Монтана и съвместно със Съюза на потребителите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене