ИНТЕРАКТИВЕН СЕМИНАР ПО ПРОЕКТ, ПРОГРАМА „ЕРАЗЪМ+““„Учене на френски шансони чрез пеене“ проведоха в училището в Сатовча

Във връзка с ПРОЕКТ „Модерна и интерактивна класна стая чрез творчество и педагогически иновации“, Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1, Училищно образование на СУ „Св.св.Кирил и Методий“в Сатовча, старши учител по френски език  Райка Славчева проведе интерактивен семинар с учениците от 9 – „б“ клас на тема „Учене на френски шансони чрез пеене“.

Основните цели на семинара бяха: „разчупване на леда”, фокусиране на вниманието, създаване на релаксираща атмосфера, предизвикване на интерес към граматичната и лексикална тема; въвеждане и затвърждаване на новата граматика; въвеждане и затвърждаване на нова лексика; развитие на умението „слушане”; развитие на умението „четене” – чрез четене на текстовете на песните и на истории към него; развитие на умението „говорене” – чрез разказване на историята от песента; развитие на умението „писане” – чрез попълване на думи в текста на песента при слушане, записване на думи с определени граматични форми при слушане, писмено изпълнение на граматични задачи и др.

Семинарът започна с мултимедийна презентация , който запозна учениците с известни френски певци от миналото и настоящето.

На следващ етап, учителят зададе няколко въпроса на учениците като: „Познавате ли известни френски певци? Назовете три френски песни, които са най-популярни? Можете ли да изпеете една френска песен?“

След изслушването им, започна дискусия и размяна на мнения по поставените въпроси.

Учителят даде възможност на учениците за изпълнение на френски песни по роли. Ученикът Кристиян Джилджов изпя песента „Последният танц“ /Derniere danse/ на известната френска певица и автор на песни – Indila.

Семинарът продължи с метода „учене чрез правене“.

Задачата на учителя бе да включи учениците в ситуации, основани на реалността, колкото е възможно повече, така че те да могат да прилагат своите умения и да ги развиват по време на обучението.

Учителят раздели учениците на две групи, като на всяка група бе поставена задача – да намерят френски песни от Интернет и известни френски певци от миналото и настоящето и да ги напишат върху постери.

Френските шансони позволиха на учениците да открият културни аспекти на езика. Чрез тях ученето на лексика и граматика става лесно, забавно и атрактивно.

Учениците показаха компетентност, творчество, мотивация и любознателност да което преподавателката Райка  Славчева  им благодари сърдечно .

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене