Два нови случая на Африканска чума по свинете в Благоевград, въвеждат ограничителна зона

Нови два случая на Африканска чума по свинете са установени в района на две благоевградски села. Те са при диви прасета, отстреляни в Държавно ловно стопанство Благоевград, в района на Селище и Бучино. Това съобщи днес на пресконференция д-р Михаил Бащавелов – директор на ОДБХ-Благоевград, след заседание на Областната епизоотична комисия.

 

„В 2 от 167 –те отстреляни прасета, след взети проби, е установено заболяването. Резултатът е коректен, защото при положителна проба се изследва повторно“, каза областният управител Бисер Михайлов.

 

Въведена е 200 километровата зона, която е разделена на три и ще остане ограничена за период от три месеца.

 

„Забранява се достъпа и движението на физически лица, попадащи в 3 и 25-километровите зони, които са инфектирана и наблюдавана зона. Достъпът, престоят и преминаването в посочените райони се разрешава само на служители от Изпълнителната агенция по горите, РДГ-Благоевград, ЮЗДП-Благоевград, РИОСВ-Благоевград, ОД на МВР и РУ-Благоевград, ДГС-Благоевград, ОДБХ-Благоевград, Пожарна безопасност – Благоевград, по повод изпълнение на служебните им задължения и прилагане на мерките за ликвидиране на болестта при спазване на мерки за биосигурност“, каза д-р Михаил Бащавелов. „Трета зона е свободна за дърводобив и ловци“, каза още той.

 

В забранените територии неотложни дейности на лица, които нямат отношение към прилагане на мерките за предотвратяване на заболяването и ликвидирането на болестта, могат да се извършват само след съгласуване и разрешение на Областната епизоотична комисия. При неспазване на заповедта, нарушителите подлежат на санкциониране.

 

Д-р Бащавелов призова ловците да не се подвеждат по това, че ако прасето няма признаци, значи не е болно и уточни, че анонимността на пробите е напълно гарантирана. Очаква се и удължаване на ловния сезон с цел намаляване популацията при дивите прасета.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене