Топ Преса по следите на незаконна транспортна схема от Сатовча за Испания!

Ангел Сандев – главата на фамилията, управляваща корпоративен транспортен бизнес от село Туховища община Сатовча, е попаднал в полезрението на службите, заради незаконна и порочна дейност. Управителят на фирма „Санде 2 А“, което е известна в югозападния регион, като една от водещите фирми за междуградски и междуселски транспорт, решил да си докарва още пари от незаконна дейност. Изключително добре информиран източници на Топ Преса от няколко институции, ни довериха че Сандев е проверяван за „кръстник“ на бизнес, който се управлява от двама негови племенника. На въпросните свои роднини Сандев, регистрирал търговско дружество, кредитирал ги с „лични средства“ за да имат произход на парите, с парите били купени чисто нови бусове „Ивеко“, които започнали да правят уж частни вътрешно – фирмени курсове до испанския град Памплона.

В град Памплона, има изключително голяма диаспора от български граждани, жители предимно на община Сатовча и околните села, на които им е било обяснено че щом работят с така наречената фамилия „Сандетата“ техният багаж, стока и каквото преценят ще стига навреме от България за Испания и обратно. Стигнало се до там, че „Сандетата“ отговорили голям хранителен магазин в град Памплона и един път седмично с продукти от региона, произведени без държавата да знае. В схемата била и незаконна мандра от Слащен, която реализирала прилични количества от продукцията си през „Сандетата“, на гърба на българската държава. Всички стоки били маскирани като „лични“ и в подходящото количество по малко на курс, за да могат безпрепятствено да минават границите до Испания. Всичко това очаквано се извършва без лиценз, без държавата да знае да порочната дейност.

Топ Преса се обърна към куриерска фирма Еконт, откъдето ни заявихаq че подобни незаконни дейности са трън в тяхната работа. Заради опънат чадър над такива хора страда легалният бизнес. Това на практика са незаконни куриери, които извършват куриерски услуги и, маскирани като работен курс до Испания, правят луди пари на ден. Така например цената на една пратка до 10 кг за Испания не пада под 50 евро, само на курс се карат 150 – 200 пратки и можете да си представите какви пари се правят на гърба на българската държава, без да се плати и лев данък, коментират случая лицензираните куриери. Случаят става по-дълбок, защото има сериозни индикации, че в частните пратки от Сатовча до Испания имало и забранени акцизни стоки като нарязан тютюн, домашна ракия и други подобни, което вече клони към канал за трафик на забранени субстанции.

Най-притеснителното в случая е, че в случая има опити работата на службите по случая да се озапти или да се, меко казано – осакати. Главата на фамилията Ангел Сандев е водеща фигура от ГЕРБ – Сатовча, в схемата е и местен депутат, който според нашите източници упорито е „опъвал чадъра“ над „схемите на Сандетата. Кой, как и защо – Топ Преса тръгваме да ровим, докато не установим всички факти по случая. Призоваваме всеки, който има какво да каже по темата, да се свърже с нас и да ни съдейства, анонимността е гарантирана.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене