Тревога: Два случая на деца болни от хепатит А в Благоевград

Два случая на деца, болни от хепатит А, са регистрирани в благоевградското ІІІ ОУ „Д. Талев“, едното е във 2-и клас, а другото – в 3-и, съобщи д-р Веселка Мончева, директор на дирекция „Надзор на заразните заболявания“ в РЗИ – Благоевград, цитирана от „Струма“.

„Това не е необичайно през зимния период и има отделни случаи в цялата страна“, успокои родители и учители специалистът. Децата се лекуват, като по-малкото, което е от ромски произход, е настанено в инфекциозното отделение на столичната болница „Пирогов“.

Заразяването става по контактно-битов път, а инкубационният период е 40 дни. „От всичко може да са се заразили децата – от мръсни ръце, неизмити плодове, затова най-важно е да се спазва строга хигиена“, поясни д-р Мончева.

От РЗИ са направили предписания до директора на ІІІ ОУ за наблюдение на останалите контактни с болните хлапета, проверени са и семействата им и е разпоредена засилена дезинфекция в учебната сграда. Започнали са проверки във всички училища за наличие на сапун и топла вода в тоалетните.

Д-р Мончева напомни, че има ваксина срещу хепатит А, която не е задължителна, но всеки, който се притеснява, може да я направи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене