Интересна изява на Никулден в Трето ОУ „Братя Миладинови“, гр. Гоце Делчев

През настоящата учебна година, в Трето основно училище „Братя Миладинови“ се сформира група за занимания по интереси „Роден край“. Под ръководството на г-жа Нели Йондева ученици от IVБ клас се занимават с краеведческа дейност.

Основни цели на дейностите  на групата са: да се разширят и обогатят знанията и впечатленията на децата за родния край;  да се осмисли свободното време на учениците.

Темите са интересни и разнообразни, свързани с: географското положение и минало на родния край; архитектурни особености на старите селища Лещен, Ковачевица; загадките на праисторическото светилище –„Градище“ – край с. Горно Дряново.

Днес, на големия празник Никулден – 6 декември 2019 г., се проведе представителна изява на групата „Роден край“.

Учениците представиха изложба на тема: „Моят роден край – лапбук“.

В продължение на шест часа, малките краеведи обмисляха как да изглежда тяхната интерактивна книжка – лапбук; каква информация да включва; в какви прозорци да я визуализират; кои снимки и рисунки са най-подходящи за текста. Те изработиха мини книжки, хартиени акордеони, въртящи се дискове, разгъващи се страници и пликове от цветна хартия. С голямо желание учениците ги залепиха като информационни приложения и написаха текстове към тях.

Интерактивните папки започват с представяне на географското положение на  град Гоце Делчев. В различни информационни приложения учениците са поместили текстове за водното богатство и надморската височина   на родния край. Миналото на града ни заема централно място в лапбука. Личността  на Гоце Делчев е представена със снимки и текстове.

В интересни хартиени детелини  са представени факти за Никополис ад Нестум  и  град Неврокоп. Забележителностите и туристическите  обекти  са намерили място в третия раздел на книжката.

Изработването и представянето на лапбук бе  емоцонална и творческа дейност, която завладя всички ученици от група „Роден край“. Изработването на итерактивна книжка  представлява нашумял иновативен метод на обучение, а колекцията от рисунки, текстове и снимки е  израз на идея за обучение чрез проекти, характерна за американската образователна система.

Горди от постигнатото, четвъртокласниците с въодушевление представиха пред учениците от училището творбите си, като най-голямо внимание те получиха от учещите се в начален етап.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене