Постоянния комитет на Бернската конвенция към съвета на Европа за магистрала „Струма“

Тази сутрин Комитетът отказа да отвори досието за проекта за аутобана и по този начин отхвърли манипулациите, че отсечката ще унищожи природата в района.

От две десетилетия „зелените“ опитват да спрат изграждането на магистралата през пролома, включително и с писма до Бернската конвенция. За четвърта поредна година Комитетът отказва да се съобрази с исканията на „еколозите“, които от 2002 г. лобират за прокопаването на 16-километров тунел. Заявката за прокопаването е на швейцарската компания „Амберг. В началото на тази седмица и евродепутатът Радан Кънев от „Демократична България“ се включи в прокарването на идеята за тунела. Явно швейцарците са добре приети сред „екологичните“ и „демократичните“ среди у нас.

Тунелът трябваше да е с две тръби – по една във всяка посока, плюс още две за поддръжката. Този вариант е отхвърлен от строителните експерти и научната общност.

Причината е, че това е най-сеизмичната зона в страната, в която е било най-силното земетресение в историята на България – 7.8 по скалата на Рихтер през 1904 г. В същия разлом се случи и Скопското земетресение през 1963 година, когато беше унищожен целия град. А само преди две седмици в Албания имаше трус от 6.4 по Рихтер.

Друг много сериозен аргумент срещу тунела е, че скалите в района са с повишена естествена радиоактивност. 10 милиона тона ще е изкопаната радиоактивна скална маса, която трябва да бъде депонирана в близост до строителните дейности – тоест в хабитатите на защитените видове, които „зелените“ уж бранят.

Огромен проблем е и високата цена на съоръжението – близо 2 милиард евро, като поддръжката му ще струва около 50 милиона евро годишно.

Всичките тези и още доводи дават основание на българската държава да избере по-бързия, евтин, екологичен и не застрашаващ човешкото здраве „източен вариант“. За него е извършена екологична оценка, която е обжалвана от „зелените“. Миналата година съдът окончателно отхвърля жалбите им, а процедурите, предшестващи изграждането са в ход, като трасето трябва да е готово след 5 години.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене