Окръжен съд – Благоевград оправда антимафиота Петър Кънев по делото срещу Марто Дебелия

Тричленен състав на Окръжен съд Благоевград оправда на втора инстанция антимафиота Петър Кънев по делото за сутеньорство повдигнато срещу него заедно със Мартин Филипов-Дебелия и полицаят Стефан Филипов.

На днешното заседание бе променена и постановената по – рано от Районен съд Благоевград присъда от 12 години на Марто Дебелия. Така, вместо постановените 12 години, той ще лежи на топло – 8 години. Паричната му глоба също е намалена от 375 000 лв. на 60 000 лв.

Потвърдена бе обаче  2-годишната условна присъда на експолицая Стефан Филипов, който беше частично оневинен по едно от обвиненията.

Припомняме, че миналата година състав на Районен съд – Благоевград призна и тримата подсъдими за виновни.

Марто Дебелия бе осъден на 12 години затвор и глоба от 375 000 лв. за трафик на 7 жени с цел сексуална експлоатация.

Той бе признат за виновен в периода 19.12.2015-31.05.2016 г. в Благоевград на различни места – в хотел „Рио“, в квартири на ул. „Полк. Чамишки“ и в жк „Еленово“ е принудил 7 жени да проституират, било чрез принуда и заплахи, било чрез облаги, като им осигурявал клиенти и обещавал да си поделят парата наполовина, и осигурявал охрана и полицейска закрила от ОДМВР – Благоевград.

Двамата експолицаи, които бяха обвинени за покровители на Марто Дебелия, получиха условни присъди.

Бившият квартален инспектор Стефан Филипов бе осъден на 2 години условно с 5-годишен изпитателен срок, а бившият зам. шеф на РЗБОП Петър Кънев – на 1 година условно с 3-годишен изпитателен срок.

Присъдата бе постановена от районния съдия Екатерина Николова година след началото на делото, което се гледа по съкратеното следствие при закрити врати. 39-годишният сводник, по прякор Марто Дебелия, бе признат за виновен, че е принуждавал 7-те жени да проституират, като за 6 от случаите бе осъден на 12 години затвор и глоба от 60 000 лв.

44-годишният експолицай Стефан Филипов бе признат за виновен, че осуетил наказателно преследване спрямо Марто Дебелия, като скрил в дървен шкаф жалба, подадена през септември 2015 г. от една от потърпевшите жени – С. Г. Впоследствие той се срещнал с нея и я уговорил да оттегли жалбата си срещу Мартин Филипов, тъй като щяла да има проблеми със сводника, който разполагал с много пари. По това обвинение бившият полицай бе оправдан, тъй като потърпевшата жена не пожела да бъде разпитана като свидетел и избяга от страх в чужбина.

Стефан Филипов бе признат за виновен за това, че на 15 април 2016 г. уговорил Т.Т. да оттегли жалбата си срещу Марто Дебелия, като й написал собственоръчно как да стане това. Той бе признат за виновен, че показал жалбата на момичето на Марто Дебелия, което е издаване на служебна тайна. Стефан Филипов получи общо наказание от 2 години условно с 5-годишен изпитателен срок.

Бившият зам. шефа на БОП – Благоевград Петър Кънев бе осъден на 1 година условно с 3-годишен изпитателен срок за осуетяване на наказателно преследване срещу сводника, като се срещнал лично с Т.Т. в кафенето до художествената галерия и я убедил да оттегли жалбата си срещу Марто Дебелия, като я свързал с благоевградския адвокат Иво Христов.

Сводникът и двамата полицаи бяха арестувани при акция на благоевградската прокуратура и отдел „Вътрешна сигурност“ на 1 юни 2016 г. Наказателният процес стартира в Районен съд – Благоевград на 25 април 2017 г. по съкратеното съдебно следствие и се гледа при закрити врати заради използваните специални разузнавателни средства.

Първоначално защитата на Марто Дебелия поиска споразумение, но до сделка не се стигна, тъй като предложението на държавния обвинител – 10 години затвор, не бе прието. На първото заседание само 5 от жените предявиха иск срещу Марто Дебелия за униженията, на които са били подложени, в общ размер от 190 000 лв. Тогава перничанката Вероника Н., носителка на наградата „Мис Силикон“, не беше дошла на процеса, а друга на име Десислава М. се отказа от иск срещу сводника, като му хвърляше приятелски погледи от залата и се провикна, че го обича.
Най- много пари – 100 000 лв., поиска софиянката Гергина, която има дете от него и при ареста му заяви, че тя прави секс за пари по своя воля, а Марто бил най-добрият човек на света. Няколко месеца по-късно тя се обърна срещу него и поиска обезщетение за претърпените душевни болки и страдания. Десислава Д. претендираше за 20 000 лв., по 10 000 лв. поискаха Десислава М. и Теодора Т. и 30 000 лв. Бойка Б. Жените свидетелстваха срещу Марто Дебелия и на делото срещу него за притежание на 0,04 г кокаин, открит в хотелската стая при ареста му. Заради отправени заплахи към Десислава Д. й бе осигурена 24-часова полицейска закрила, която идва в съда, придружавана от цивилен полицай.

Защита поиска и Гергина Д., след като бившият й възлюбен я притеснявал по телефона от затвора. Надзирателите от Бобовдолския затвор намериха телефон в килията на благоевградския сводник Мартин Филипов след оплакване на свидетелка по делото за наркотици, заради което бе наказан с лишаване от свиждане за известно време. При проверката е установено, че той се свързал от затвора с Иван Методиев, който бе напуснал страната, но впоследствие бе задържан с европейска заповед за арест по разследването за сводничката Елмас, в чиито бардаци в Кипър бе попаднала Гергина. Заради страх от отмъщение свидетелката Силвия Г. избяга в чужбина и не пожела да даде адреса си, за да бъде призована.

Тогава, съдът остави в сила мярката „задържане под стража” на Марто Дебелия и отмени паричните гаранции и забраните за напускане на страната на Стефан Филипов и Петър Кънев.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене