Златото под връх Бабяшка чука – между легендите и икономическата логика

В село Бабяк, община Белица, хората гледат с надежда към евентуално начало на златодобив в района. За разлика от Трън, където разногласията стигнаха до решение за референдум, там хората са позитивно настроени, защото безработицата е голяма и местните мъже масово работят в чужбина.

Според статистиката, в село Бабяк живеят малко над 1000 души. Жените са абсолютно мнозинство, защото безработицата е прокудила повечето мъже в чужбина. Исмаил е един от тях, преди няколко дни е дошъл да види за кратко семейството си, после се връща обратно в Германия. Затова местните жители очакват с надежда проучванията на златните залежи в района. Настроенията им обобщава млада жена:

С оглед на високата безработица, те имат надежди, че това ще им открие работни места. Повечето хора не отчитат, че може да има някакви недостатъци и не се коментират. Хората имат нужда от пари. Това е основният фактор. Повечето млади вече сме ориентирани към големите градове, тук идваме за почивните дни. Политиката в България не е да ориентира младите хора към селата. Условията, които предлагат политиците, е те да се ориентират към чужбина.

Местните хора казват, че златотобивът в района датира още от времето на тракийското племе беси. Повечето легенди, предавани от векове, са научно потвърдени от археолозите, които от години работят на обекта Бабяшка чука. С най-голямо уважение тук се споменава името на покойния Александър Фол, който предрекъл, че мястото ще стане световноизвестно, споделя Мустафа Имамски, който е научил много от него. Мустафа разказва, че горе има светилище с над 100 погребални могили около светилището.

Близкият връх Бабяшка чука крие и богатство, много по-ценно от златото, което се е добивало още от времето на траките. Освен злато под земята на Бабяк има и сериозни залежи на молибден, космическият метал, смятан за много по-ценен. Всичко казано дотук пряко кореспондира с материалните измерения на богатството. Местният изследовател на живота от древността Илиян Бучков, който от години работи с проф. Валерия Фол, е категоричен, че Бабяшка чука е енергийният и духовен център на Земята:

Какво означава думата бабяк? Баб е стара дума за баща, а як е голям. В словосъчетанието баб-як се получава великият, или големият баща, сътворителят на вселената.

Мустафа твърди, че това е най-силно енергийната точка на планетата. И допълва, че четирите шахти на златните мини са запечатани още по времето на Римската империя:

Тези рудници са от най-дълбока древност и ще се окаже, че за тях е писано доста в Петокнижието в Стария завет. Там са описани като Мините на Цар Соломон. На това злато са му казвали прокълнатото злато, защото е било примесено с радиоактивни метали и в древността явно са умирали като мухи тези, които са работели там. Може би има златни залежи встрани от селото, но под самия връх не трябва да се пипа. Може да наруши баланса на цялата планета, а човешката лакомия край няма.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене