Предизвикателствата пред един декан

Голяма отговорност е да си декан, да ръководиш факултет, призна проф. Магдалена Панайотова, която оглави преди дни Филологическия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“. За нея предизвикателство пред всеки декан на факултет е набирането на студенти и предлагането на разнообразни специалности.

Задачата е трудна, защото трябва да се съобразяваш с много тенденции, свързани с образованието, уточни проф. Панайотова. Промените, които инициира, са най-разнообразни, както на национално, така и на международно ниво. Трябва да бъдеш отговорен, а ако изпълниш обещаното през първия мандат, поемаш ангажимент да продължиш и нататък.

За нея преизбирането й освен голяма отговорност, е и удоволствие от сплотения колектив, защото „никой няма интерес да има един разделен колектив, в който има вражди“. Това е най-голямата награда, защото човек знае какво прави, но няма погледа какво се получава.

„Относно реализирането на приема кандидат-студентите искат да намерят в специалността нещо, което ги удовлетворява не само на настоящия етап, а ще им даде възможност и за в бъдеще да упражняват една професия, която няма да се загуби. Отговорността за нас като хора, които възпитаваме и обучаваме тези, които в бъдещия ден ще управляват и ще работят, означава да предлагаме такива професии, които наистина да са перспективни за нашите студенти. Това означава и професионализъм, и гъвкавост“, поясни проф. Панайотова.

От специалностите във култета много траен и стабилен интерес студентите имат към Българска филология и Английска филология, но към другите специалности е динамичен. Във Филологическия факултет имат поглед и в национален мащаб, и виждат, че това което тази година не е интересно на студентите в Благоевград или региона, е провокирало интереса на студенти в друг град. Когато една година няма интерес към дадена специалност, си правят анализ, за да могат да я представят по най-добрия начин – това е важна задача за проф. Панайотова, за да популяризира специалностите.

Кадровият ресурс във факултета е обезпечен. Има тенденция за свиването на щатове, но това е навсякъде, не само в ЮЗУ.

Няма съкращаване на преподаватели. Могат да осигурят преподаватели за всички специалности, тъй като свиването не е толкова значимо.

В момента имат около 70% защитили докторска степен, което означава, че имат и млади попълнения.

Предстоят им инициативи в много направления. Международни конференции, национални четения за докторанти.

Предстоят конференции, които организират във факултета. Покрай стаята „Конфуций“ също имат инициативи, които се изпълняват.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене