Connect with us

Таблоид

Арх. Васил Тинчев: Сградите в парк „Македония” се водят ремонтни работилници, терен за църква няма преотреден

Published

on

Уволненият дисциплинарно главен архитект на Благоевград Васил Тинчев вчера се върна в кабинета си със съдебно решение, че неправомерно е отстранен от длъжност от бившия кмет Атанас Камбитов. Попитан дали се връща обиден на поста, арх. Тинчев бе искрен: „Винаги съм знаел, че в действията ми няма причина за дисциплинарното ми уволнение. Причина за него са били други неща, които нямат нищо общо с дейността ми. Аз се обиждам на хората, които уважавам, които са ми близки и приятели. От „събития” не мога да се обидя. С опита и годините човек надраства тези неща“, призна той.

Завчера арх. Тинчев и назначеният на мястото му от февруари досега софиянец арх. Емил Стоянов говорили около час за текущи проблеми по отделни преписки. „Става дума за въпроси, които трябва да се изчистват в движение“, обясни арх. Тинчев и като най-сериозен сред тях посочи казуса с терена на парк „Македония“.

“Той  все още се води казарма, а е прехвърлен на общината. Всички документи, с които не съм запознат и които досега са издавани официално за него, са от военното министерство. Досега официални документи за там от общината не са издавани. Теренът се води поземлен имот в състава на казармата с регулационно отреждане на обектите за специално предназначение“, разкри главният архитект на Благоевград.

На въпрос за законността на сградите, които бяха преустроени и се ползват за спортни тренировки и събития, за концерти и масови частни и публични мероприятия, той обясни: „Доколкото знам, сградите още са с предназначение за ремонтни работилници. Промяната на предназначението им трябва да се изясни с Министерство на регионалното развитие и с Министерство на отбраната“.

На журналистическо питане дали в тази връзка не е под въпрос и строителството на църква, широко рекламирано от екскмета Камбитов, арх. Тинчев бе откровен: „Всеки обект трябва да се строи в имот, отреден за съответното предназначение. Доколкото съм запознат, имотите в района са с отреждане за обекти със специално предназначение. Тълкувания по нормативните документи на министерството дава само министърът. Не е невъзможно преотреждане на терена, но за много обекти в страната, които са били на военното министерство, възникват разни трудности“.

В отговор на въпрос за терена за църква в района на селскостопанското тържище и за плъзналите коментари около изборите, че имало договорки той да се отстъпи за строителство на джамия срещу изместването на църквата в района на казармата, арх. В. Тинчев отговори, че въпросният терен на пазара е отреден за църква: „С покойния митрополит Натанаил още обсъждахме идея там да се направи митрополитска църква. В края на краищата обаче тази църква се изгради в Гоце Делчев като център на Неврокопска митрополия. Трябва да се види има ли още интерес да се запази това отреждане за църква, или той да се преотреди за нещо, което е по-неотложно за нуждите на благоевградчани. С покойния митрополит Натанаил сме гледали проекти, направени като дарение за конкурс на Съюза на архитектите. Представените проекти бяха 4, като той имаше изискване за крипта, в която вместо крипта да има електронни игри, за да се събират там младежи. Други идеи, включително и за строителство на джамия, за този терен не знам да има и не знам за подобни разговори“.

На въпрос за евентуално застрояване на частните терени в районите за релакс и почивка при алеята към Кръста над Благоевград и алеята за Бачиново арх. Тинчев коментира: „За района преди паркинга при Кръста има задействана процедура за утвърждаване на ПУП отпреди 10 или 11 г., която преди 4-5 г. мина през Министерство на земеделието и горите и бе утвърдена. Виждал съм документи от министерството. Що се касае за частните имоти край Алеята на здравето към Бачиново, там имаше прокурорски проверки, но дали се стигна до дела, не знам. Тази алея е пешеходна, не е за транспортен достъп и до въпросните 19,5 дка частни терени липсва такъв достъп. Знам, че има отказ и от Държавно горско стопанство за осигуряване на достъп до тези терени по горски пътища с мотив, че те са за обслужване на горските територии, не до имоти частна собственост. Собствениците представиха проекти за изменение на общия устройствен план и тръгнаха на съгласуване, но не знам докъде е стигнало то. На въпроса дали там ще се строи, това не е възможно на този етап, още повече че имаше категорично становище на общината да не се превръща в път за достъп алеята, която е за пешеходци и за велосипедисти.

Тази алея се използва незаконно за транспортен достъп от живеещите в сгради в района на бившето стрелбище, за които са издадени незаконосъобразно удостоверения за въвеждане в експлоатация. Колите, които влизат в този комплекс, стъпват на алеята, преминават през чужд имот, за да стигнат до своите имоти“, посочи гл. архитект на Благоевград.

Попитан дали НХГ ще имат скоро актовата зала, изграждането на която бизнесменът Антон Стефов декларира преди време, че ще дари на града, арх. Тинчев отговори: „Когато аз напуснах, въпросът очакваше решение от Министерство на културата, тъй като бившата Търговска гимназия, в чийто двор се предвижда тази зала, е регистриран паметник на културата. Преди това след месеци чакане получихме разрешение от Министерство на образованието. Проблемът е, че инвеститорът, в случая частно лице, не може по тези причини да предостави дарение на гимназията. В разговор в общината преди време той изрично подчерта, че това е само началото на дарителската му дейност, като той имал намерение за още дарения в полза на общината“.

Главният архитект на Благоевград обеща решенията на Общинския експертен съвет по устройство на територията отново да станат публични и да се огласяват на интернет страницата на общината. Практиката от години бе преустановена от назначения от Камбитов столичанин арх. Емил Стоянов. „Това е публична информация, щом можем да видим имотната декларация на президента и премиера, би трябвало и решенията на този съвет да се публикуват, както се публикуват решенията на ОбС”, категоричен е арх. В. Тинчев.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

в.Струма

Таблоид

Борисов с извънредно обръщение към всички българи

Published

on

Премиерът Бойко Борисов направи  извънредно обръщение към българите днес.Ето какво има да каже българският министър председател:

.”Призовавам всички българи да се пазят и следват разпоредбите на здравните власти. Коронавирусът е тежко заболяване. Всички министри и екипите им, аз и моят екип също, които сме под карантина, стриктно я спазваме. Това казва във видеообръщание премиерът Бойко Борисов.

Ето какво допълва още той:

Законите са еднакви за всички, но явно с някои изключения – президентът Радев. Само на него здравните служби му дадоха няколко часа карантина. Аз не наруших карантината си и промених всички планирани публични прояви. Хората не могат да бъдат делени спрямо поста, който заемат. Това е върховенството на закона.

Ние не правим предизборен бюджет. Това е следизборен бюджет, за да може да има хора, които да продължат да работят и да живеят в България. Само допреди месеци ни обвиняваха, че не даваме пари на хората. Сега изработихме програми, намерихме средства през европейските програми, през компенсаторни механизми и по всички възможни начини, включително и с данъчни отстъпки. Във всички системи добавихме повече пари, за да може да преодолеем тази ужасяваща пандемия и ни обвиняват, че правим предизборен бюджет. С какви очи тази партия, заради която платихме милиарди за АЕЦ „Белене“, за компенсациите на ТЕЦ-овете, сега ни обвинява?

Демокрацията е много хубаво нещо. Коя партия ще изпълнява бюджета зависи от българския народ.

Continue Reading

Таблоид

Десетокласничката Мария Гудева от НПГ „Димитър Талев“ в Гоце Делчев е отличена за „Будител на годината“

Published

on

Мария Гудева от 10 “а” клас е сред избраните 39 от общо 102 ученически проекти от конкурса на евродепутата Асим Адемов на тема „Будителите на моя роден край, които трябва да помним“. Десетокласничката участва с мултимедийна презентация за будителите в Неврокопско. Нейният проект е включен в специален сборник – “Будителите на моя роден край”.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

ПОПУЛЯРНИ