Каракачанов за обвиненията на сръбски депутат към България: Няма нищо подобно

Обвиненията не отговарят на истината, това, че Сърбия има проблеми, те са видни, не означава, че България трябва да бъде изкупителна жертва, патица за отвличане на вниманието от вътрешните ѝ проблеми.

Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира в кулоарите на парламента шпионски скандал, в който името на страната ни е замесено от сръбски депутат.

Такива неща, за които говори сръбският депутат, няма, категоричен беше той. И добави, че българските народни представители също не винаги говорят неща, имащи общо с истината. Така че в сръбския парламент всеки депутат може да си говори каквото си иска, заключи вицепремиерът.

Като член на делегацията, която ще пътува с премиера Бойко Борисов в САЩ, министърът ще участва в разговори, свързани със задълбочаване на сътрудничеството в отбраната. Споразумението за стратегическо партньорство трябва да бъде актуализирано, то е остаряло, обясни той. В практически аспект – някои американски компании проявяваха интерес и към другите проекти – инвестиции в производството на въоръжение, неща, свързани с отбраната, обясни Каракачанов. Такива инвестиции според него означават младите образовани хора да си намират работа у нас.

Единият от протестите срещу Валери Симеонов заради избора му за заместник-председател на НС бил организиран от бившите им колеги от „Атака“ потвърди Каракачанов тезата на Симеонов.

За недоволството на майките попита:

Колко пъти искат да му отрежат главата? Или искаме да отнемем правото на някого да говори свободно и когато греши и си понесе отговорността за това, да продължим цял живот да го гоним?

Малко болшевишко е, смята Красимир Каракачанов.

Със своя заповед министърът на отбраната Красимир Каракачанов е упълномощил ръководителите на структурите от военнообразователната система за сметка на собствени приходи да определят по-големи допълнителни възнаграждения на членовете на академичния състав по решение на съответните академични съвети.

Това каза Каракачанов в отговор на парламентарен въпрос от депутата Станислав Станилов за възнагражденията в българската военна наука и военно образование, цитиран от БТА.

Министърът заяви, че политиката на МО е насочена към развитие на военното образование и науката в дългосрочен план. За търсене на възможности за допълнително финансиране, стимулиране на военнослужещите от академичния състав, в извършващия се преглед на отбраната е заложено преразглеждане на вътрешноведомствената нормативна уредба, свързана с висшето образование и науката, отбеляза Каракачанов.

Всяка длъжност във въоръжените сили има своите специфични особености и отговорност, за които военнослужещите получават допълнително възнаграждение, регламентирано в нормативната уредба на МО, посочи в отговор Каракачанов. Военнослужещите от академичния състав получават и допълнително възнаграждение за придобитата образователна и научна степен „доктор“ или научна степен „доктор на науките“.

Министърът добави, че с неговата научна степен „доктор“ в парламента е получавал едно възнаграждение, а в МО в началото то е било 12 лева, а сега е 42 лева. Това, което е за академичния състав, е и за министъра, заяви Красимир Каракачанов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене