Пращаме на порции пилотите на ВВС на обучение за F-16 в САЩ

Обучението в САЩ на военните ни пилоти за американските изтребители F-16, с които ще се сдобият ВВС ще започне преди това на поддържащия персонал, като не всички летци ще се включат в програмата по едно и също време.

В края октомври български военни са се срещнали със свои колеги от САЩ, за да се обсъдят възможностите за тренировка и критериите, които трябва да покриват летците. В следващите дни пък се очаквало американски специалисти да огледат летище „Граф Игнатиево“, за да посочат какво е необходимо за базирането на 8-те машини. Групата от САЩ била впечатлена от програмите, които България вече има за трениране на своите пилоти, както и от самите летци и нивото на английски език, което владеят, разказва пред БНР майор Александър Апосъл, който отговаря за сътрудничеството в областта на отбраната към американското посолство. По отношение на бъдещите пилоти на F-16 от ВВС то отбеляза: „Българските ВВС могат да кажат най-добре кого ще изберат. От една страна ще има нужда от пилоти, които са по-млади, от друга и такива, които вече имат известен опит.“.

Очаква се обучението на летците да стартира през 2021 г. и да приключи през 2023 г., за да е сигурно, че ВВС ще са готови да използват самолетите при самото им пристигане у нас.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене