Днес почитаме св. Мина – покровител на семейството

На днешния ден православните християни почитат Св. великомъченик Мина – воин, покровител на семейството, сираците и бездомните, пазител на пътуващите на дълъг път, воините и лечителите.

Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здравето на децата си, за радост и благополучие в дома.

Единственият манастир, който носи името на светеца, се намира в покрайнините на София.

Там се пази чудодейната му икона, пред която на този ден се събират хиляди богомолци.

Св. Мина бил войник в Египет по времето, когато в Рим царували Диоклетиан и Максимиан (284-305 г.).

Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите. Те били принуждавани да извършат идолски жертвоприношения.

Воден от силната си вяра, Мина оставил воинското си звание и се оттеглил в пустинята, където се отдал на пост и молитва, смятайки, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога.

Свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира.

Източник: iStock Photos/Getty Images

В народните представи днешният ден бележи средата на т.нар. „Вълчи празници“ – от Архангеловден до Коледни Заговезни – времето, в което вълците бесуват.

„Вълчите празници“ водят след себе си най-дългите нощи.

По това време хората довършват всички започнати ремонти, поправят огради и запушват процепите, през които може да се промъкнат зли сили.

На днешния ден, на който се почитат и светците Виктор и Викентий, празнуват всички с имена Виктор, Виктория, Мина, Минка и Минчо.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене