„Старите огнища пак димят…“ – книга за Запрю Икономов, която представиха в Гоце Делчев

В навечерието на денят на народните будители, в Гоце Делчев, представиха мемориалната книга „Старите огнища пак димят“, за големият неврокопски фолклорист, етнограф, изследовател, композитор и дългогодишният ръководител на първият в България, Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци, Запрю Икономов. Съставители на книгата са  неговата дъщеря, Гергана Икономова в тандем с Йордан Симонски. Представен бе и документалният филм за творчеството на големия родолюбец, „Запрю Икономов – събирачът на бисери…“, по сценарий на Атанас Пиронев и режисьор, Маргарита Полежанова. И в Книгата и във филма, са събрани спомени и интервюта за Запрю Икономов от известни фолклорни специалисти, писатели и познавачи както от цяла България, така и от чужбина. На  присъстващите на събитието, бе представен и компакт диск с песни на Икономов, повечето от които са по текст на другият колос на културата в Неврокопско, поетът, Георги Гавалюов. Всички тези песни са част от репертоара на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци.

„Аз нося в себе си много вълнение. Аз чувам това вълнение. Чувам го със звуците на неврокопските чанове., с гласовете на времето, с тъжния и горд напев на нашите народни песни, с мелодията на „В Неврокопско ми се оди“ – песен за вечното завръщане към себе си…към родния край… И разбирам, че това е истинското мое начало“, казваше приживе, Запрю Икономов.

 Книгата „Старите огнища пак димят…“ се издава с подкрепата на община Гоце Делчевв знак на почит във връзка с 90-годишнината от рождението на Запрю Икономов. Книгата е изключително ценен принос за запазване делото на Запрю Икономов и отива направо в съкровищницата на историята за бита и културата на хората от Неврокопския край.

Официални гости на събитието бяха: временно изпълняващият длъжността кмет на Гоце Делчев, Валери Сарандев, новоизбраният – стар кмет на общината, Владимир Москов, н.в.п. Неврокопски митрополит Серафим, депутатът от БСП от Гоце Делчев, Богдан Боцев и предприемачът Иван Биларев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене