Гората.бг стана „Будител 2019“, а Нургюл Салимова взе специалната награда на Фондация Българска Памет

2 ноември 2019 г., София. Никола Рахнев, създателят на най-голямата доброволческа инициатива в България Гората.бг, засаждаща гори и дървета в цялата страна, е шестият носител на престижното отличие „Будител на годината“ за 2019 г. Със засадените 622 000 дървета и амбицията те да станат 1 000 000 до края на 2019 г., Рахнев успява да мотивира хиляди българи да се включат в засажданията и да подкрепят борбата със замърсяването на въздуха. Никола Рахнев събра най-голям брой гласове на сайта на Българското национално радио.

Кампанията „Будител на годината“ се провежда за 6-та поредна година с подкрепата на д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет, а специалната награда на Фондацията за 2019 г. отиде при детето-чудо на българския шахмат гросмайстор Нургюл Салимова.  Тя бе отличена за всеотдайния ѝ труд и амбиция, с които се стреми да стане номер 1 в света, а успехите ѝ да обърнат погледите към България като шахматна нация с бъдеще.

„Ние изживявахме заедно с всички будители каузите и отдадеността им, енергията, която са способни да транслират по посока хората около тях и тази тяхна вярност на идеята, че никой разумен човек не чака благодарност за това че е извисен, за това, че успява да бъде добрият пример. Тази дефиниция не е търсена от тези хора и в това всъщност се събира цялата красота на случващото се. Доброто начало е това, което ни прави хора. Случайно родени хора няма на този свят. Всички сме родени с мисията да живеем за другите хора. Тук са живите доказателства, че това се изпълнява. Те са и доказателства, че по този път, по който сме тръгнали се върви само в една посока – към обществен прогрес,“ заяви председателят на журито д-р Милен Врабевски по време на събитието.

Тържествената церемония по отличаването на най-стойностните и значими личности и каузи за 2019 г. се проведе на 1 ноември – Денят на народните будители в Зала 6 на НДК. Сред официалните гости на събитието бяха будители от минали издания на инициативата, общественици, медии, както и членовете на журито, направило тазгодишните 10 будителски номинации – проф. Огнян Герджиков, юрист и политик, председател на 39-то Народно събрание (2001–2005), д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска Памет, Добрина Чешмеджиева, журналист и водещ на предаването „Референдум“, Кирил Калев, директор на програма „Христо Ботев“ на БНР, Елеонора Гаджева, журналист, Снежана Йовева-Димитрова, директор на Държавен културен институт към министъра на външните работи, а водещ на церемонията и двигател на инициативата за поредна година бе журналистът Ива Дойчинова.

За Фондация Българска Памет

Фондация „Българска памет“ е учредена през 2007 г. от д-р Милен Врабевски. Тя се занимава с разработването на креативни европейски проекти, както и с инициативи за съхраняване на българското културно наследство, историческа памет и национално самочувствие. Приоритетите на фондацията се реализират в четири основни направления: Утвърждаване на националното чувство у най-младите, чрез инициативи за опазване на културно-историческото наследство; Инициативи за борба с демографската криза в България; Образователни инициативи за интеграция и социализация на българските общности от историческата диаспора; Инициативи за изграждане на икономика на знанието и реализация на младите хора в България. Фондацията подкрепя национално отговорни инициативи в духа на демократичните ценности на Обединена Европа – плурализъм, толерантност, автономност и съгласие.  

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене