Ден на отворените врати под надслов „Книгата е знание“

На 28 октомври  Детският отдел на Регионална библиотека „Димитър Талев“ Благоевград организира Ден на отворените врати под надслов „Книгата е знание“ за учениците от училищата в Благоевград. Събитието е посветено на предстоящия празник – 1 ноември – Ден на народните будители.

Библиотеката бе организирала различни инициативи за Деня на отворените врати – издаване на годишни безплатни читателски карти, екскурзии в библиотеката, четене на откъси от детски книги, представяне на презентации и детско кино.

В Деня на отворените врати децата от Благоевград  получиха безплатни годишни читателски карти. Малчуганите  се записаха в библиотеката самостоятелно с родителите си и групово с класните си ръководители.  Новите ни читатели  разгледаха фонда на Детския отдел и  си взеха книжки за вкъщи. През деня се записаха 63 деца. От тях 41 – ученици от начална степен на обучение и 22 ученици от средна степен. По пол новите ни читатели са 27 мъже и 36 жени.

През деня бяха организирани екскурзии в библиотеката за малчуганите. Хлапетата бяха запознати с отделите на библиотеката, колекциите от специализирани фондове, възможностите за получаване на необходимата им справочна информация и ползване на обособени читателски места с компютри.

За децата бе организирано и четене на откъси от книги – „Приказки с поука“, „Главатарят, който искал да плени месечината“ и други приказки; митове за произхода на света, „Малкият принц“ от Антоан дьо Сент Екзюпери,  „Автобиография“ от Бранислав Нушич, „Робинзон Крузо“ от Даниел Дефо и други произведения, изучавани в училище. По-малките ученици разглеждаха панорамни детски книжки, книжки с капачета, звуци, с 3Д очила, пъзели и др.

В зала „Изкуство“ през деня библиотекари представяха презентации на ученици от средния курс на обучение.  Презентациите бяха посветени на Деня на народните будители, за паметниците в Благоевград и други теми.

В Читалнята на Детския отдел бе организирано Детско кино. Малчуганите гледаха анимационни и игрални филми, по произведения, изучавани в училище. Хлапетата гледаха „Островът на съкровищата“, „Барон Мюнхаузен“, „Книга за джунглата“ и други филми.

През деня децата идваха в библиотеката самостоятелно или групово. Ученици от 16 класа посетиха библиотеката с  класните си ръководители.

УчителУчилищеклас
1Борис ТаушанскиІІІ ОУ „Димитър Талев“ІV клас
2Лозена ЛишковаІІІ ОУ „Димитър Талев“ІІ „а“ клас
3Любима СимеоноваІІІ ОУ „Димитър Талев“ІІ „д“ клас
4Ваня СтоеваПМГ „Акад. Сергей Корольов“V клас
5Ирена СандеваПМГ „Акад. С. Корольов“V клас
6Флорика ВелеваПМГ „Акад. С. Корольов“V клас
7Ралица Караиванова

Елена Веселинска

VІІ СУ „Кузман Шапкарев“ІІ „а“ клас
8Стоянка Трайкова

Мария Манова

VІІ СУ „Кузман Шапкарев“ІІ „б“ клас
9Мария СтоиловаІІ ОУ „Димитър Благоев“ІІІ клас
10Ваня КрънджилскаІІІ ОУ „Димитър Талев“V клас
11Марияна ПапазоваІІІ ОУ „Димитър Талев“V „в“ клас
12Красимира БилеваІІІ ОУ „Димитър Талев“VІ „б“ клас
13Виолета МирчеваІІІ ОУ „Димитър Талев“VІ  клас
14Милена КачамилскаІІІ ОУ „Димитър Талев“VІ  клас
15Веселин КолевІІІ ОУ „Димитър Талев“VІ „г“ клас
16Александър ЯнковІХ ОУ „Пейо Кр. Яворов“VІІ клас

 

Учениците се включиха с интерес в организираните инициативи за Деня на отворените врати и изявиха желание отново да посетят  библиотеката.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене