Цветан Цветанов се срещна с представители на Интерпол

В рамките на участието си в Годишната конференция на Международната асоциация на полицейските началници (IACP) в Чикаго, председателят на Управителния съвет на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов проведе работни срещи с представители на Международната организация на криминалната полиция – Интерпол.

Цветанов се срещна с Патрик Стивънс, директор по контратероризъм в централата на Интерпол в Лион (Франция), Емануел Ру – специален представител на Интерпол в Организацията на обединените нации (ООН) в Ню Йорк и с директора на Националното централно бюро на Интерпол във Вашингтон Уейн Залцгабер. По време на срещите беше констатирана добрата съвместна работа с българските полицейски служби, специално в областта на противодействието на контратероризма и организираната престъпност. В хода на разговора с Патрик Стивънс беше припомнена ролята на международното сътрудничество при разследването от българските правоохранителни органи на атентата в Бургас през 2012г. Именно успехът на това разследване е дало възможност на европейско ниво, по време на срещите на вътрешните министри от ЕС през януари 2013г. Цветан Цветанов да защити необходимостта от обявяване на военното крило на Хизбула за терористична организация.

Цветанов представи и дейността на новоучредения Евро-атлантически център за сигурност, подчертавайки стратегическата роля, която ще се стреми да играе центърът в развитието на двустранното и многостранно сътрудничество в областта на правоохраната и контратероризма, глобалната сигурност и актуалните въпроси от дневния ред на Европа и САЩ. Като основна теза беше изведена необходимостта от задълбочаване на съвместната работа в академично направление, включително обучението на средния ръководен състав и обмена на информация между различните институции от правооханителните структури на Европа и САЩ и взаимодействието с неправителствения сектор. Именно организации като Международната асоциация на полицейските началници (IACP) могат да бъдат свързващ механизъм в това отношение.

Цветан Цветанов участва в Годишната конференция на Международната асоциация на полицейските началници по покана на организацията. Асоциацията е най-старата професионална правоохранителна организация в света, с повече от 31 хиляди членове от 168 държави.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене