Православната църква чества Свети мъченик Нестор – Мишкин ден

Явил си се велик помощник в бедите, страдалче, побеждаващ народи; както си унищожил Лиевата гордост и си укрепил за дръзновен подвиг Нестор, така, свети Димитрие, моли Христа Бога да ни дари велика милост.

Житие на св. мъченик Нестор

Свети войни Арета, Нестор и Никита. Стенопис от сръбския манастир Манасиjа. Източник: spcportal.org

Свети войни Арета, Нестор и Никита. Стенопис от сръбския манастир Манасиjа. Източник: spcportal.orgСв. мъченик Нестор е момъкът християнин, за когото се говори в житието на св. Димитрий Мироточиви.

Преди да излезе на борба с великана Лий, императорът пожалил неговата младост и го запитал:

– Как смееш да отидеш срещу тоя борец, който е прославен в цял свят?

Нестор отговорил:

– Велика и непобедима е силата на моя Христос!

Като чул името Христово, императорът се разгневил и му заповядал да отиде на борба с Лий.

Момъкът се прекръстил, впуснал се в борба с Лий и го победил. От високия подиум го хвърлил върху копията долу, както той по-рано хвърлял другите и особено невинните християни.

Разярил се императорът. Веднага издал заповед: Нестор да бъде обезглавен. Изложени били две основания: Нестор е християнин. Нестор е убил Лий, любимеца на императора.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 годинапод редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).

Имен ден празнува Нестор.

Мишкин ден (Мишин ден, Нистор, Разпущене) – според една от легендите Св. Нестор промушил с копие корема на боеца Лий и оттам изскочили за първи път мишките. Друга легенда пък казва, че мишките се пръкнали на белия свят от самия дявол, когато влязъл в църква и помирисал тамян. По традиция на този ден най-възрастната жена в къщата със затворени очи замазвала с кал или тор огнището и пода на зимника. Ритуално друга жена я питала „Какво правиш?“, „Мажа очите и устата на мишките“, отговаряла тя три пъти, като при всяка магия. На Мишкин ден жените не бивало да шият, за  да не ядат мишките посевите с острите си зъби. В някои краища на България на този празник се приготвя обредна пита за мишките. Още преди да бъде изпечена, я нашарвали с лапата на котката. Питата намазвали с мед и изяждали у дома, за да не ядат мишките хляба на хората. На други места пък, ако имало много мишки в селото, правили „Мишкина сватба” . В нея ритуално две жени (единствени с две еднакви имена в селото), улавяли мъжка и женска мишка, накичвали ги като младоженци и ги слагали завързани една за друга в кошница.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене