Бонбони заваляха в дните на „Джани Родари„в носещата името на писателя Детска градина в Гоце Делчев

Децата от ДГ „Джани Родари“ в Гоце Делчев вече втори ден празнуват дните на своя патрон които за тях са  много емоционални празнични и пълни с изненади . Малчуганите украсиха цялата Детска градина с рисунки и апликации от приказните герои на Джани Родари за което бяха   удостоени с грамоти  от ръководството на детското заведение . Голямата изненада  за малчуганите бе днес когато от всякъде заваляха бонбони в чест на празничните дни на патрона на  красивото детско заведение в Гоце Делчев  с които малчуганите пълнеха шепи и се радваха много . Бонбоните присъстваха  и в техните игри и занимания днес което направи денят им незабравим.

Джани Родари е роден на 23 октомври 1920 г. в малък град Оменя (Северна Италия). Родителите му са ломбардци. Баща му, хлебар по професия, умира, когато Джани е само десетгодишен. Джани и двамата му братя, Чезаре и Марио, израстват в родното село на майка си, Варесото. Болно и слабо от детството си, момчето обича музиката е книгите .Взима уроци по цигулка и  чете Ницше, Шопенхауер, Ленин и Троцки. След три години обучение в семинарията Родари получава своята учителска диплома и на 17-годишна възраст той започва да преподава в местните селски училища.

 

През 1939 г. за кратко посещава лекции във Филологическия факултет на Университета в Милано. По време на Втората световна война, Родари е освободен от служба поради влошено здраве. След смъртта на двама близки приятели и затварянето на брат му Чезаре в концентрационен лагер, става член на Съпротивата и през 1944 г. се присъединява към Италианската комунистическа партия.

 

През 1948 г. Родари започва работа като журналист в комунистическия вестник „Унита“ (L’Unita) и започва да пише книги за деца. През 1950 г. комунистическата партия го назначава за главен редактор на новоучреденото седмично списание за деца „Il Pioniere“ в Рим. През 1951 г. е публикувана първата стихосбирка на Родари „Книжка със смешни стихотворения“ и „Приключенията на Чиполино“.

 

През 1953 г. той се жени за Мария Тереса Ферети, която след четири години му ражда дъщеря – Паола. През 1957 г. Родари полага изпита за професионален журналист. В периода 1966 – 1969 г. Родари не публикува книги, а само работи по проекти с деца.

 

През 1970 г. писателят е удостоен с най-престижното отличие за детска литература – наградата „Андерсен“, наричана „малката Нобелова награда“, която му помага да спечели световна известност.

 

Родари умира от тежко заболяване на 14 април 1980 г. в Рим.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене