След 10 часа изслушване и дебати: ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор на България

Днешното заседание на ВСС беше придружено със серия от протести “за” и “против” кандидатурата на Иван Гешев, като в крайна сметка те завършиха без инциденти

След 10-часови дебати ВСС избра заместник-главния прокурор Иван Гешев за нов главен прокурор на България.

Изборът на Гешев беше подкрепен от 20 от членовете на висшия съдебен съвет, като 4 бяха “против”, а 1 се въздържа.

Днешното заседание на ВСС беше придружено със серия от протести “за” и “против” кандидатурата на Иван Гешев, като в крайна сметка те завършиха без инциденти.

Иван Гешев е роден на 19 декември 1970 година в Софийска област. Завършва висше юридическо образование във Висшия институт на Министерството на вътрешните работи през 1994 г.

След дипломирането си работи в полицията и следствието в София – като оперативен работник (1994 – 1995), помощник-следовател (1995 – 1996) и следовател (1996 – 2006).

През 2006 година Гешев става прокурор в Софийската районна прокуратура. От 2009 г. е командирован в Софийска градска прокуратура, а от 2012 г. е официално назначен там. През 2010 г. получава ранг на прокурор от ВКП/ВАП.

През юли 2016 прокурорската колегия на ВСС го избира за председател на специализираната прокуратура с 9 гласа за и 1 против след като единственият друг претендент се оттегля от конкурса.

През юли 2019 г. номинацията на Гешев идва от всичките 11 прокурори във Висшия съдебен съвет, без Гешев да има реален конкурент.

В края на заседанието на ВСС министърът на прависъдието Данаил Кирилов предложи и съставът на ВСС да гласува решението за избор на Иван Гешев за главен прокурор на Република България веднага да бъде изпратено за ратификация от президента Румен Радев.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене