Без категория

Нова Места: Православен храм „Пресвета Неделя“ на 7 юли ще празнува, заедно със селото. Ще присъства митрополит Серафим

СВ. Неделя

/Юлия Лазарова – църковно настоятелство/ Това е православен храм „Св. Неделя“ и още един храм имаме „Св. Богородица“.

–          Снимал съм този храм преди година някъде, беше доста различно от сега. Подобрили сте много неща.

–          /Юлия Лазарова – църковно настоятелство/ Направо беше изоставено, аз реших да проявя самоинициатива и направих това.

–          Как го направихте?

–          С много голямо желание.

–          Кой Ви помогна?

Юлия Лазарова

–          Много хора. Предимно имаме една жена, която се казва Велика, тя също е в църковното настоятелство, тя продава свещите, аз поех ангажимента да й помагам в писмените работи и всичко друго. Нямаме много голямо черковно настоятелство, но ние ще си изберем повече. Черквата ни беше заключена 6 месеца. Ние проявихме много голяма инициатива, настоявахме да можем да отворим черквата.

–          В кой момент решихте, че трябва да се промени?

–          Моя съпруг мир на праха му почина и ние бяхме решили, ако спечелим от тото да направим ремонт на някаква църква, дали на неговото село или на моето село, обаче той като почина не осъществихме тази мечта. Казвам ако не спечелим от тотото от къде ще намерим пари да направим някакъв ремонт, казвам ами с дарение. Взимам инициативата и продължаваме.

–          Колко дарения събрахте?

–          Около 7 000 лева.

252552-300x170

–          Това което го виждате тук е с дарения. Без никой да ни е дал нито лев. Сега общината ни обеща, ще ни отпусне пари, с които ще се издължаваме, ако трябва, но до сега сме с дарения. Всички се отзовават много учтиво. Нашите хора са бедни, но въпреки всичко всички се включиха. Такава отговорност, такава благодарност имам към тях, нямам думи да се изкажа.

–          Можем ли да посочим имената на най-щедрите дарители?

–          Един от дарителите е д-р Попов, д-р Мицев, д-р Иванов, д-р Минкова, д-р Анастасов – те са едни от най-силните дарители. Фирмата с която работя, самия шеф на фирмата е дарил 1000 лева. Днес получих сума и от Яне Янев и той много щедро се отзова. Имам племенничка, която е в Англия преподавател – професор – тя от Англия ми изпрати пари – дарение. Имам друга братовчедка, които са в Чикаго. Те също ми дариха пари и съпруга и съпругата.

–          Кажи името на фирмата, с която работите?

–          Името не го знам, но човека се казва Драго Делев.

–          Колко време Ви отне да направите промените?

–          Това което виждате тук го направихме за един месец и половина – с много труд.

–          Предполагам, че с много доброволен труд?

–          Основно са жените. Милка и Велика, които по 20 години са били готвачи тук, без пари са работили.

–          На 7 юли Ви предстои интересно събитие? До колкото разбрах и Митрополит Серафим ще дойде?

–          Ние сме го поканили със специална покана. Готвим се много отговорно.

–          Какво предстои да се случи тогава?

–          Ние сме пазарили два курбана, то не бива да е курбан, защото Боже име се казва, с много баници, много погачи, с много присъствие на хората, с много дарове. Има хора, които на събора ще дават дарения, нямам думи да изкажа каква отзивчивост от страна на всички хора.

–          Вие сте на 80 години разбрах.

–          На 79.

–          Какво сте работили преди това?

–          Аз съм била технически счетоводител, в София съм живяла, мъжа ми беше инженер, двамата сме работили в Инстрой. Като почина мъжа ми аз повече пребивавам тук, защото имам сестра, на която трябва да помагам.

–          Теди, здравей.

–          Здравейте.

–          Ти си тук на гости, при кого?

–          При моята баба и дядо.

–          Забеляза как се променя храма нали?

–          Да, по много специален начин, със всички дарения, бързо се променя.

–          Какво ти прави впечатление най-много?

–          Как всички се грижат, поддържат го.

–          /Юлия Лазарова – църковно настоятелство/ Не знам дали мога да намеря думи, които да кажа на всички тези, които са се отзовали. Аз като отида да попитам дали ще се включат в тази кауза, да направят дарение – мирно застават пред мен. Тук идват на място, тук ми донасят парите. Направила съм книга за всички дарители, кой как е внесъл парите, всичко е описано, всеки може да дойде, да провери, да види дали дарението му е вписано и т.н.

–          Тук бившето килийно училище също има промени, нали?

–          Чардака беше преди нас правен. Ние сега го лакирахме, преди нас имаше един покойник вече Иван Златков, Димитър Стоянджиков и те така на самоинициатива, те са в основата този чардак да се направи.

–          Децата ми казаха, че ще има и прожектор, който да освети кулата?

–          Това е инициатива на д-р Попов. Той с такова желание иска да направи този прожектор, три пъти идват с техниците. Снощи в 10 часа изпробваха – искат да направят и кръста с осветление. Казва „искам да светне тази камбанария. Да видя, че е направено нещо.“ Той много помага, той и друг път е давал дарение. курбаните те ги даряват. Сега например тези курбани са ни дарение, пари не сме плащали за това. Сега като дойде Дядо Владика ние ще готвим най-мило за него, с такава радост го чакаме.

Това нещо беше преди Великден, наляхме подложния бетон, и след Великден дълго време тук се чистеше и миеше, обаче на ден Гергьовден, идва жената, която продава свещите – Велика се казва и казва „ела да видиш какво е излязло на бетона“.  Виждаме мием, чистим не се измива и се показа една икона – дали е Св. Богородица или с. Неделя вече свещениците ще го определят.

–          Казвам се Александър Богоев.

–          Ти какво видя тук, че се случва през последните седмици?

–          Оправят всичко, всичко е реставрирано – харесва ми.

–          Ти помага ли с нещо?

–          Ами да.

–          С какво?

–          Поливах, чистих.

–          Заедно с възрастните?

–          Да.

novamesta.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене