Кръстова гора – чудото на вярата, което лекува духовни и физически болки

В Средните Родопи е разположено свято място. Там се извисяват три върха, които образуват свещен енергиен триъгълник: Кръстова гора – Караджов камък – Белинташ. Те са били светилища още от древни времена.

Трите родопски върха с почти еднаква височина (1418, 1448 и 1226 метра), които като че ли се оглеждат един в друг.

Хората вярват, че в Кръстова гора се намира една от точките на света, където „Господ слиза при земните хора“.

Според легендите кръстът, на който е бил разпнат Исус Христос, е скрит в дебрите на Средните Родопи. До 17-ти век разпятието е било пазено именно в манастира „Света Троица“. Тогава обаче турците разрушават манастира до основи и помохамеданчват населението в областта. Но трима черноризци – монаси успяват да скрият реликвата в една пещера наблизо.

Вярва се, че тази реликва прави Кръстова гора вълшебна, защото в недрата си крие Христовата сила.

През 1933 година по тези земи се заселил Йордан Дрянков, който бил роден в село Ковачевица и до края на живота си бил изключително религиозен. Една вечер той имал видение – Бог му разкрил, че в миналото на хълма е имало красив храм, където се съхранявал Христовия кръст и сега той трябва да постави на върха нов кръст. Човекът разказал на цар Борис Трети за своя сън и през 1936 година, с подкрепата на цар Борис Трети, на най-високата точка на Кръстов връх бил поставен голям метален кръст, който станал най-изконният символ на местността.

По време на освещаването на кръста от свещеника Петър Василев Кошелев, върху менчето със светена вода кацнало бяло гълъбче и литнало към западното възвишение на връх Кръстов. Хората последвали гълъба и така открили мястото на старото манастирско аязмо. Гълъбът кацнал на една скала. След разчистването на натрупаните камъни от това място бликнала вода. Това е точно аязмото в близост до църквата, което се нарича „Гълъбичката“ и от което хиляди вярващи в чудодейната му лечебна сила си наливат вода с надежда за изцеление .

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене