Без категория

Днешната дата, 4 юли

дата

На днешната дата:

  • През 1776 г. на континентален конгрес във Филаделфия е подписана американската Декларация за независимост, която обявява, че Тринадесет колонии престават да бъдат част от Британската империя.
  • През 1802 г. е открита Военната академия на Съединените щати в Уест Пойнт.
  • През 1894 г. Хавайските острови са провъзгласени за република, но за кратко.
  • През 1906 г. Великобритания, Франция и Италия дават независимост на Етиопия.
  • През 1916 г. е учреден Военноисторическият музей в София.
  • През 1946 г. след 381 години колониално управление, Филипините получават независимост от САЩ.
  • През 1959 г. Каймановите острови се отделят от Ямайка и стават част от Обединеното Кралство.
  • През 1971 г. ловчанският митрополит Максим е избран за Български патриарх.
  • През 1997 г. космическият апарат на НАСА „Марс Патфайндър” каца успешно на Марс.
  • През 2004 г. Гърция побеждава Португалия с 1:0 на финала на Европейското първенство по футбол 2004.
  • През 2005 г. космическата сонда на НАСА „Дийп Импакт“ успешно се сблъсква с ядрото на кометата Темпел 1, като успява да „вземе“ късове от вътрешността на ядрото за изучаване.

Рождениците днес:

Неврокопски митрополит Серафим

Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим става на 40 години. Той е роден на 4 юли 1974 г. в с. Зорница, област Бургас. Средно образование завършва в Математическата гимназия в гр. Ямбол през 1992 г. Завършва висше образование в Лесотехническия университет – София през 1997 г., а през 2011 г. – Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1997 г. постъпва като послушник в манастира „Св. Георги“, гр. Хаджидимово, Неврокопска епархия. От януари 1999 г. до септември 1999 г. отбива военната си служба. На 18 ноември 2000 г. е постриган за монах в манастира от Неврокопския митрополит Натанаил. Същият го ръкополага за йеродякон на 19 номери 2000 г. и за йеромонах – на 20 декември 2000 г.
Като йеродякон и йеромонах изпълнява различни послушания в манастира, обслужва и близки към манастира енории. За усърдното си служение е отличен като архимандрит на 1 юли 2006 г. От септември 2008 г. архимандрит Серафим е назначен за игумен на Роженския манастир.
На 18 декември 2011 г. е хиротонисан за епископ с титлата „Мелнишки“ в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и е определен за викарий на Неврокопския митрополит.
На 19 януари 2014 година Светият Синод на Българската православна църква избра Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Серафим за нов Неврокопски митрополит. Духовно чедо на блаженопочиналия и приснопаметен Неврокопски митрополит Натанаил, принадлежащ към братството на утвърдилия се като най-добра монашеска школа в пределите на родината ни Хаджидимовски манастир „Св. Георги“, митрополит Серафим показа за няколко месеца управление на епархията, че стои достойно на висотата на отговорностите, които има. На многая лета!


Александър Хайтов Александър Хайтов – скулптор

Анна Сендова Анна Сендова – шеф на фондация „Културен диалог-21“

Биляна Казакова Биляна Казакова-Угринска – актриса

Весела Казакова Весела Казакова – актриса

 

Диян Мачев-Дидо Диян Мачев – Дидо – актъор

Кирил Ламбов Кирил Ламбов – пианист, диригент, композитор

Михаил Мутафов Михаил Мутафов – актьор

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене