Благоевградчанката Илонка Джалева е сред арестуваните при акцията на ГДБОП в офисите на БФС

Благоевградчанка е сред закопчаните при акцията на ГДБОП в офисите на БФС в София след расисткия скандал на евроквалификацията България-Англия и последвалата оставка на Борислав Михайлов.

Благоевградчанката Илонка Джалева е сред закопчаните при акцията на ГДБОП в офисите на БФС

В полицейското управление бяха заведени петима деятели във футболната централа, сред тях и Илонка Джалева, която вече пета година заема длъжността главен мениджър на Съдийската комисия. Бившата учителка по физкултура е първата жена в родния футбол на толкова висок пост в съдийството. Тя е разпитвана за манипулиране на мачове посредством гилдията на професионалните рефери у нас. „Разследването е по подозрение за извършени престъпления против спорта и по-конкретно корупция”, поясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

„Поканиха ни на разговор мен и другите четирима колеги, който премина в разпит”, твърди председателят на Съдийската комисия Йордан Сталев, който отрече да е прекарал нощта в следствения арест.

Илонка Джалева е първата ни дама международен рефер и се ползва с протекции от най-високото ниво в йерархията на БФС, с което се обяснява продължителният й мандат в ръководните структури на съюза, въпреки масовото недоволство на подчинените й арбитри и честата смяна на шефовете на СК. Основните обвинения на нейните критици са за избирателните методи на кадруване в полза на послушковците в съдийски тоги и безрезултатното разходване на средствата в размер на 100 000 евро, отпуснати от УЕФА за развитие и обучение на перспективните наши футболни съдии. Резултатите в това направление са плачевни – по терените в България се подвизават все по-зле подготвени рефери и асистенти, канят се лектори от чужбина със съмнителни качества и реноме…

Междувременно стана ясно, че реалните кандидати да седнат на овакантения от Борислав Михайлов шефски стол в БФС са двама, единият от тях е банскалията Атанас Фурнаджиев, който е вицепрезидент на централата. Футболният деятел е член на Изпълкома на БФС, управител на „Форд Мото Пфое“ и притежава луксозен хотелски комплекс в родния си град. Негов конкурент е германският възпитаник Михаил Касабов, който също е доверен човек на президента в оставка. Двамата излязоха на преден план, след като първият вицепрезидент Йордан Лечков отпадна от номинациите, защото в момента е в кандидаткметска кампания за градоначалник на Сливен.

Яснота по избора ще има на петъчното заседание на Изпълкома. Ако оставката на Б. Михайлов бъде приета, трябва да бъде назначена дата за извънреден конгрес за избор на нов президент, което ще отнеме поне 2-3 месеца и дотогава функциите ще изпълнява един измежду Фурнаджиев и Касабов.

Във футболните среди веднага плъзнаха приказки за издигането на кандидатурата за шеф на БФС на благоевградчанина Димитър Бербатов, който преди време каза: „Един ден, ако искате да се оправи нашият футбол, ме потърсете“.

Срещу бившия национал остро възропта собственикът на „Локомотив“ /Пловдив/ Христо Крушарски. „Ако ще сменяме Михайлов с Бербатов, мерси. Хората да си спомнят как бе сменен Иван Славков навремето и какво беше състоянието на футбола ни при него и какво е сега. Боби поне беше до Батето някоя и друга година и бе понаучил това-онова. Хора, които не са давали пари за футбола, не могат да го управляват. Стига с тия легенди и ветерани. Следващият президент трябва да е човек с опит като мениджър. Който е ръководил хора и е носил отговорност. Не ни трябват бивши футболисти в управлението”, заяви босът на пловдивските смърфове.

в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене