С какво плаши Гешев кръговете около съдиите на Калин Калпакчиев и Лозан Панов

Само след седмица предстои изборът на нов главен прокурор. И колкото повече доближава датата 24 октомври, толкова повече се разпалва истерията на противниците на единствената кандидатура.

С какво плаши Гешев кръговете около съдиите на Калин Калпакчиев и Лозан Панов и протестърското общество около „Капитал“ и „Боец“?

– Иван Гешев ще бъде първият от средите на държавното обвинение на този пост след 1992 година.

– Цялата му кариера е свързана с разследването.

– Като ръководител на Специализираната прокуратура с работата си прави впечатление в Брюксел и Европейската комисия отчита повишена ефективност в борбата с корупцията и организираната престъпност.

– Реалистично определи още през месец май, че борбата за поста главен прокурор ще бъде кална и на кален терен, заради различни интереси. В началото на октомври коментира отново: „Който и да е номиниран за главен прокурор, след като не е от кръга приятели на тези, които генерират напрежение, щеше да му се случи това, което се случва. Един тесен, малък, вкл. и политически кръг“.

Какво ще предложи Иван Гешев като визия за работата на държавното обвинение през следващите 7 години предстои да разберем. Факт е обаче, че името му влезе в медиите и обществените среди по повод знакови разследвания: за фалита на КТБ, задържането заради подкуп на бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева. Гешев наблюдава отблизо и разследванията срещу бизнесмените Арабаджиеви, Баневи и Миньо Стайков.

Мнозина коментират, че има нарочна медийна кампания името на Иван Гешев да се споменава с повод и без повод. Поводите, обаче, са такива и с такава честота, че няма как да не се споменава. За това говори и значително по-добрата оценка от Еврокомисията за борбата с корупцията.

На мнозина не им харесва и острия, понякога непремерен, изказ на Гешев, но в същото време държавното обвинение показа характер и отстояване на тезите си в обвинението.

За това дали е подходящ или не за поста главен прокурор и защо определен кръг се плаши от неговия избор, говорят две негови реплики:

„ Хора с милиарди седят в арестите в момента, което никога не се е случвало“.

„Борбата за поста ще бъде кална заради различни интереси – интереси на хора, които искат да заемат тази позиция, интереси на олигарси, които искат да си сложат свои хора на тази позиция“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене