Обидим – селото с 13-те храма

Село Обидим е разположено на 1200 м.н.в. по един от източните склонове на Пирин планина. Пада се на около 30 км от Банско, по пътя за Гоце Делчев. Отклонението е при село Места – надясно. Оттам започва стръмно 9 километрово изкачване ( на табелата долу пише 6 км) с доста завои. Пътят е асфалтов и в добро състояние към 11.2015г.

В самото село към днешна дата живеят около 100 човека, има няколко магазина. Църквата Свети Николай Чудотворец е построена през 1842 г. Самата сграда е с размери 23 метра дължина, 13 метра ширина и 8 метра височина. До нея, на площада има две огромни, красиви плачещи върби!
Гледките от Обидим към Пирин и Родопите са прекрасни. Планината, като никое друго място, дава усещане за простор, свобода и сигурност едновременно!

Село Обидим впечатлява с броя храмове, които се намират в неговото землище. Църквите, параклисите и манастирът общо са 13, разположени далеч един от друг. В самото село се издига възрожденската църква „Свети Николай Чудотворец“. Тя е била изгорена по време на Илинденско-Преображенското въстание, а през 1906 г. е възстановена и надстроена.

Другите храмове са на няколко километра от Обидим, а по-прeкият път за манастира е от Добринище. Този от селото не е проходим за леки коли, затова местните съветват посетителите да използват другия вариант. В центъра на Обидим има малко магазинче-кафене, в което хората се събират. Макар да се учудват на всеки нов посетител, защото туристите тук са рядкост, те с радост ще ви упътят или ще ви разкажат някой интересен факт за родно си място.

Обидим се намира на 30 км от Банско по пътя за Гоце Делчев. Селото сякаш се е скрило от останалия свят. След отбивката от главния път остават 6 км криволичещо изкачване. Още преди селото гледките на заобикалящите планини спират дъха. Колкото повече приближава Обидим, толкова по-хубаво става. Селото се издига на 1200 м надморска височина. От него се открива широка панорама към Пирин. През зимата снегът покрива върховете, а топлите дни дават възможност за дълги разходки по близките поляни и гори. В Обидим има къща за гости. Тя се намира в долния край на селото, откъдето тръгва пътят до някои от храмовете и до Мачища поляна.

Мачища поляна е знаково място за селото, защото тъкмо там се провежда съборът. В началото на миналия век населението на Обидим е било около 1000 души. За жалост в момента са останали само стотина. Въпреки малкия брой, те продължават да организират събора, който се случва на всеки пет години. Тогава потомци на Обидим се връщат в родното си място, за да видят познати лица и да си спомнят миналото. Последния път той се е провел през 2014 г., а отново предстои – през 2019 г. Съборът е местна гордост и се чака с нетърпение от жителите на селото.
Обидим е от онези неизвестни, но изключително привлекателни кътчета на България. Храмовете и природата го правят неповторимо място със специфична енергия.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене