Община Благоевград предаде в ръцете на прокуратурата председателя на читалище „Н. Вапцаров“ Васил Новоселски

Васил Новоселски

До крайната мярка се стигна след като спорът за барчето на читалището достигна невиждани размери. Мотивите на общинари за намеса на прокуратурата в спора са, че Новоселски противозаконно се разпорежда с общинска собственост, преподписвайки неправомерно договор с наематели, въпреки решение на местния парламент за изземване на барчето в центъра на града. Скандалът стартира с намерението на община Благоевград да отдаде под наем чрез търг барчето в сутерена на читалището с цел повишаване на наема, които до момента за около 200 квадратни метра в топ център на Благоевград, е едва 600 лева.

На 8 юли общината обяви дата на търга, което предизвика гнева на читалищния председател Новоселски. В края на месец април ОБС Благоевград излезе с категорично решение, че общината е собственик на барчето и само тя може да се разпорежда с него, въпреки това обаче на 19 юни Новоселски преподписа договора със старите собственици фирма „Елена Угринова“, които 20 години го стопанисват със символичен наем. Завчера Административен съд Благоевград отхвърли жалбата на Новоселски за спиране на заповед на кмета Атанас Камбитов за изземване на кафе -клуба на приземния етаж в читалището, с което поряза мераците на Новоселски за запазване на клуба и старото статукво.

Битката, която Новоселски води за кафе -клуба, той мотивира с желанието си да защити интересите на читалищните работници, някой обаче твърдят, че не това са истинските намерения. Какви са, може би ще стане ясно по-късно. Факт е, че търг за преотдаване ще има и Новоселски по всяка вероятност ще загуби битката с община Благоевград. До средата на юли ще стане ясно и кой е новият собственик на барчето след проведения търг. Прокуратурата ще започне разследване на Новоселски по жалбата на общината.

П. Петрова/www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене