Дупнишката болница отчита 700 000 лева печалба

Близо 700 хил. лева лева е печалбата на общинската болница в Дупница към момента, а само допреди няма и 5 години беше пред фалит, каза прокуристът на здравното заведение Мария Иванова. Задълженията на този етап са 1,4 милиона лева, при над 2 млн. лева преди три години. Болницата ползва банков заем от 1 млн. лева, по който гарант е общината. Засега е взет само първи транш от 500 хил. лева, вторият незнайно по какви причини се бави. Въпреки това се отчита положително развитие – не само като печалба.

За разлика от други болнични заведения в страната тук няма текучество сред лекарския екип и при сестринския състав. Започват работа медицински специалисти от съседните Кюстендил, Благоевград, от София. Няма и просрочени задължения към доставчици – нито лев задължения, уверява прокуристът.

Към момента персоналът на щат наброява 245,5 души, а гражданските договори, предимно с лекари, са около 30. Средната брутна заплата от началото на септември т. г. на лекарите е 1 600 лева, на медицинските сестри – 1 203 лева, на административния и помощен персонал – 980 лева и на санитарите – 860 лева. Съкращения – освен на шестима шифьори на линейки, станало преди година и половина, не е имало.

“При постъпването ми на работа болницата имаше 11 000 дни неплатени стари отпуски – още от 2007-2008 г., а сега са 2 000 дни. До края на т.г. ще изчистим и невзетите отпуски“, прогнозира прокуристът. Инвестирането в нова техника и апаратура също е добър показател – около 200 хил. лева са вложени т.г. Предстои закупуването на нов рентген, сегашният не е спирал да работи от 50 години.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене