Connect with us

ТОП

Днешната дата, 3 юли

Published

on

дата

На днешната дата:

 • През 1608 г. град Квебек е основан при устието на река Свети Лаврентий от френския изследовател Самюел Шамплен.
 • През 1877 г. по време на Руско-турска освободителна война българското опълчение преминава река Дунав.
 • През 1890 г. Айдахо става 43-я щат на САЩ.
 • През 1895 г. бившият министър-председател на България Стефан Стамболов е съсечен в центъра на София и два дни по-късно умира от раните си.
 • През 1915 г. в Турция са пуснати в обращение първите банкноти.
 • През 1944 г. по време на Втората световна война Англо-американската авиация бомбардира Русе и село Чупрене.
 • През 1957 г. е създаден Български автомобилен турингклуб, преименуван по-късно на Съюз на българските автомобилисти.
 • През 1962 г. след продължителна колониална война френският президент Шарл дьо Гол провъзгласява независимостта на Алжир от Франция.
 • През 1971 г. Джим Морисън, водещият певец на групата „Доорс“ е намерен мъртъв в апартамента си в Париж.
 • През 2000 г. правителството на Иван Костов постига споразумение с МВФ, което дава възможност за повишаване на доходите, намаляване на данъците и замразяване цените на отоплението.
 • През 2006 г. при катастрофа в метрото на Валенсия (Испания) загиват 41 души.

Празници и събития:

Международен ден на кооперативите.

Рождениците днес:

Димитър Илчев

Димитър Илчев – главен мениджър и Председател на Надзорния съвет на „Евромаркет Груп” . Завършил е строителен институт в Русия, специалност „Промишлено и гражданско строителство”. След дипломирането си е работил като експерт в строителната дирекция на „Контролно заваръчни устройства” – тогавашен монополист в производството на резервоари, танкери, цистерни и т.н., с големи обекти в Чехия, Кувейт, Бруней и други. Заместник-председател е на Български съюз по заваряване, член на комитета по „Инвестиционни проекти и инфраструктура” към КРИБ. През 2010 г. е сред десетимата топ мениджъри на България, достигнали финала на престижния конкурс „Мениджър на годината”, организиран от сп. „Мениджър” и международната консултантска компания „Делойт”. Сред основателите е на фондация „Етерна”, която реализира възстановяването на Боянската църква.

Александър Томов Александър Томов – писател, поет

Деян Божков Деян Божков – шахматист

Елин Рахнев Елин Рахнев – поет, драматург

Етиен Леви Етиен Леви – музикант и музикален педагог

Йордан Костурков Йордан Костурков – белетрист

Проф. Лидия Ошавкова Проф. Лидия Ошавкова – флейтистка

Радослав Стоименов-Радо шоу Радослав Стоименов  – Радо Шоу – поп-фолк певец

Стоян Делчев Стоян Делчев – олимпийски шампион по спортна гимнастика

www.manager.bg

Политика

Сатовча посрещна Делян Пеевски с възторг, надежда и благодарност! /Снимки/

Published

on

Bодачът на листата за Благоевград г-н Делян Пеевски посети община Сатовча. Той се срещна с жители на общината, Кмета д-р Арбен Мименов и целия актив на ДПС на общинско ниво.

Кмета подари на г-н Пеевски пясъчна картина за добре дошъл. Редиците в Сатовча са мобилизирани и обединени и готови да работят като екип за постигането на едно добро бъдеще за неселението на цялата община. Г-н Пеевски винаги е бил загрижен и помагал за целия район като народен представител.Надяваме се, че и занапред винаги ще работим заедно за постигане на общите цели за просперитета на България и на община Сатовча! Това ще стане като в деня на изборите изберем номер 17 и за Президент и за народни представители! ДПС17

 

pirinsko.com

 

Continue Reading

Бизнес

В Гърмен! Нов концесионер ще добива гнайси, влиза с багер и булдозер до гърменското с. Крушево

Published

on

Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” одобри инвестиционното намерение на „Булстоун-9“ ООД от с. Долно Дряново в община Гърмен за разработване на находище за скално-облицовъчните материали в местността Сливнишки дол. Собствениците на дружеството Алидин Хасан и Светослав Синанов получиха разрешение за проучването му още през 2013 г. и след доказано наличие на гнайси от вчера са с картбланш да започнат добив върху 152,4 дка площ.

Геоложкият блок в терена е 625 000 куб.м, а при рандеман 55% запасите са пресметнати за добив на 343 700 куб.м гнайси. Тиклите ще се правят на работна площадка в с. Долно Дряново. Концесионерите твърдят, че половината от добива ще е ръчен, за другата половина ще използват багер и булдозер.

Към момента цялата община Гърмен е надупчена като швейцарско сирене от гнайсодобивници. Тук кариери имат независимият общински съветник в Гърмен Владислав Качериев, чиято фирма „ДЕС-М” ЕООД разработва находище „Раденка“ в землището на с. Крушево, концесионер е  местен лекар , който също копае до с. Крушево, а дружество “Стоун Филе” ООД, село Гърмен, разработва близо 30 дка концесионна площ в находище “Ореше”. Всички концесии са по 35 г.

Continue Reading

ТОП

Ива Митева: Разколебана съм от политиката като цяло

Published

on

Разколебана съм от политиката като цяло, нещата от другата страна са по-различни, каза председателят на Народното събрание Ива Митева днес пред представители на медиите. Тя беше попитана дали отново ще се кандидатира за депутат.

Политиката, оказва се, не е толкова просто нещо, по-лесно е да си експерт, наистина, обясни тя. По думите на Митева, политиката е доста сложна игра. Може би аз още не съм се научила да я играя и съм по-друг човек, добави тя. Опитвам се да балансирам в пленарната зала; смятам, че е по-добре, както е казал Чърчил, боят с юмруци да го заменим с дебат, заяви Митева.

Безпрецедентна ситуация: В парламента умуват как да постъпят с оттегленото проектоправителство

В същото време, каза тя, си давам сметка, че ако си казваме, че нас не ни засяга, моят глас няма да направи нищо; аз съм безпомощна, къде отива гражданската позиция, как тази държава ще функционира; както и че по този начин всичко до момента ще бъде запазено, защото няма да има кой да го промени. Нали това е идеята на изборите, коментира тя. По-удобно е да гледаме отстрани, но не смятам, че това е решението, посочи Ива Митева.

Председателят на 46-то Народно събрание каза, че ѝ е трудно да свикне с НСО. „Те са прекрасни момчета, съзнавам, че това им е работата, но, определено, моята лична свобода е нарушена“, обясни Ива Митева.

Continue Reading

ТОП

Корнелия Нинова: Третият мандат е кризисен, но е и възможност

Published

on

Не налагайте разделителни линии, защото това минира възможностите за България, обърна се лидерът на БСП към протестните партии

Г-жо председател,

Уважаеми колеги народни представители,

Разбираме необходимостта от допълнителни консултации с професионалисти, за да решим какво да правим в ситуацията, в която сме поставени – гласуването на премиера и кабинета. Разбираме и решението на Председателския съвет това да се случи по-късно през деня. Но не разбираме тишината в тази зала на фона на това, което се случва в държавата. Ако си заравяме главите в пясъка и мислим, че извън нас животът не тече по различен начин, правим голяма грешка.

Уважаеми български граждани, всички заедно сме изправени пред сериозни предизвикателства в следващите месеци. Тръгва нова ковид вълна, вече имаме над 800 случая на ден. Здравната система прегрява още отсега. Вчера медици от Спешна помощ излязоха на протест в цялата страна и се стигна до унизителната и за тях, и за служебния кабинет ситуация, да замерят министерството с онези 11 стотинки, които им се полагат на час с ковид болни. Лекари в Бургас се оплакаха, че вече трети месец не са получили допълнителните възнаграждения в ковид среда. Само преди няколко месеца всяка вечер излизахме на балконите и ръкопляскахме на тези хора и им благодаряхме, че ни спасяват живота. И след месеци може да ни се наложи отново да опрем до тях. А тук мълчим как да решим тези въпроси. РЗИ-София вече обяви намерение да наложи ограничителни мерки в София, която според тях е в „червената зона“. И веднага последва реакция с намерения за протести и блокаж на пътищата в трите големи града – София, Пловдив и Варна. Ако осъмнем утре блокирани в тези три града – какво отговаряме на тези хора? Седим, мълчим и правим сметки кой колко гласа и за кого ще даде.

Токът стигна рекордни нива  – 70 % над средното равнище за ЕС, в най-бедната държава. Започнаха да затварят предприятия на металургията, ще последва машиностроенето и други. А в крайна сметка ще се оскъпи всяка една стока и услуга. Ще бъдат съкратени работници, ще бъде намален износът, това ще се отрази на търговското салдо и на бюджета. Хората не могат да понесат този ценови шок наесен и зимата. Всяко семейство ще пострада. Отгоре на всичко, работодатели и синдикати обявяват готовност за национални протести. Бежанските лагери са препълнени, ежедневно през българска граница минават десетки нелегални мигранти безпрепятствено. Предвид събитията в Афганистан, можем да очакваме това да продължи и ще се засилва. И на всичко това – пари в бюджета няма. Най-важният въпрос – този за доходите, не може да бъде решен. А бедните, пенсионерите и младите няма как да посрещнат зимата. Внесената актуализация на бюджета от служебния кабинет разчита на пари от Плана за възстановяване и устойчивост. А той не е внесен в Брюксел. Служебният кабинет не мисли да го внася, а да го остави на редовен. Редовен няма, а ако има – той тепърва ще го преработва. Е, откъде ще дойдат парите за преизчисляване на пенсиите? Някой ще каже, че ние, ПГ на „БСП за България“, чертаем много черни краски. Не, това са факти. Алармираме за тях, за да внесем разум и мисъл за тяхното решаване. Проблемите могат да бъдат решени само при едно условие и то е: парламентът да продължи да работи, не се разпуска и да съставим редовно правителство. Мнозинството българи харесват служебния кабинет. А ако не съставим редовно правителство и разпуснем парламента, служебният кабинет е с вързани ръце – без бюджет, без промяна в Закона за енергетиката, за да се повлияе на цените, без промяна в Закона за водите, за да се повлияе на цената на водата, без преизчисляване на пенсиите. Тоест – отговорността е тук, в тази зала, в наши ръце.

Уважаеми български граждани,

На 4 април и 11 юли, мнозинството от вас поискаха промяна на досегашния модел на управление. Модел, в който институциите не работят, скрити кръгове вземат решенията вместо тях, крадат се 10 милиарда годишно, това остава ненаказано, държавата затъва, а бедността и неравенствата растат.

Ние от „БСП за България“ 4 години се борим с този модел. Но бяхме сами в предишния парламент. Сега вече в Народното събрание влязоха и други партии, нарекли се „партии на протеста“ и „партии на промяната“. Радвахме се, че ГЕРБ и Борисов няма да управляват. Но същинската промяна на модела още не е започнала. Досега трябваше да сме променили Закона за съдебната власт, за да има съдебна реформа и справедливост.  Да е променен Законът за обществените поръчки, за да спрат да се раздават пари без конкурси, на приближени фирми и авансово. Да се преизчислят пенсиите.

Трябваше да се промени Законът за водите, за да не се включват течовете  и безхаберието в цените, които плащат хората. Много работа трябваше и можеше да свършим, за да започне истинското разграждане на задкулисния модел, който е заложен тук, в парламента.  Защото е заложен в законите. Там е записано, че можеш да даваш пари без обществена поръчка и авансово. И каквото и да се променя по върховете на предприятията, докато това не се промени няма как да стане.

Но нищо от това не се случва, защото, уважаеми колеги от партиите на протеста, се хванахте за гушите. Поставихте разделителни линии. Наричахте се какво ли не помежду си. С обидни думи, с лични квалификации, което е недопустимо.

Надделяха партийни и групови интереси. Тук взаимно се обвинявахте, че едните сте на Прокопиев, другите сте на Пеевски. Някой от ГЕРБ каза от трибуната на парламента: „Ние трите мандата управлявахме с ДПС“. Бойко Борисов каза: „Да, Прокопиев ми даваше министри за моите кабинети“. Разбирате ли в какво се вкарахте?

Решихте, че промяната на модела може да почака. Докато се разберете. Е колко да почака – 5, 6 месеца? Защото липсата на правителство на промяната и трайно мнозинство зад него бетонират сегашния модел.

Ние от коалиция “БСП за България” имаме чиста и ясна позиция и това ни дава възможност да подходим към вас уважително, колегиално, принципно и отговорно.

Защото от 4 години се борим с този модел и 4 години понесохме всички  възможни удари.

4 години се борехме и вътре в партията, за да я освободим от задкулисие и зависимости. Някои представиха това като вътрешно-партийни крамоли, защото това им беше удобно. Не, това е последователен труд за изчистване на лицето на БСП като партия, която не зависи от никого от задкулисието.

Затова днес със самочувствие и достойнство ви казваме: Нямаме зависимости нито от едните, нито от другите. Искаме принципен, държавнически, спокоен и взаимно уважителен разговор.

Искаме стабилност за държавата и сигурност за хората. И сигурно разбирате, че третият мандат е кризисен, но е и възможност. Възможност да решим всички тези проблеми, за които говорих в началото. Възможност да дадем тази стабилност в държавата и сигурност за хората.

За съжаление, уважаеми колеги, от вчера отново започнахте да налагате разделителни линии. Не го правете, защото това минира възможности за България. Не за вас или за нас.

Вчера започнахте: “Ако бъде даден мандат на БСП, ние няма да го подкрепим“. Ама вие още не знаете какво ще предложи БСП, ако президентът ни даде мандат. Но ето така априори и на инат. Отиваме на трети избори? Зимата? В ковид кризата, в икономическа криза, в социална криза, без бюджет и без пари за хората? Това ще бъде ваш избор.

Но нещо повече, уважаеми колеги, вчера доближихте границата на търпимостта и  принципността. Ние един месец се държим принципно, стабилно и диалогично. Но не можете да казвате, че предупреждавате президента, че няма да подкрепите този или онзи за трети мандат, за да внимавал на кого го дава. Не се месете в правомощията на президента.

Единственият, който може да реши как да се развият нещата оттук нататък е президентът. Не му поставяйте условия и не му извивайте ръцете. И не ни подлагайте на пазарлъци: “Вие се откажете, ние ще го вземем, ще ви дадем това или онова.”

Не сме се борили 4 години да си изчистим лицето от задкулисие и от зависимости, за да ни вкарате сега обратно там.

Искаме разум, спокойствие и диалогичност. И заявяваме: тъй като си знаем тежестта за разлика от някой други – 36 депутата са 36 депутата. Народът е казал, че не можем да управляваме сами, както е казал на всички ни между другото. А това означава – търсете някакво сечение помежду си. И тъй като си знаем тежестта казваме, че сме готови, ако президентът даде третият мандат на нас да проявим отговорност, да проявим диалогичност, да поканим всички освен ДПС и ГЕРБ  на разговори, да сложим на масата 5-6 важни неща, да сложим срок за изпълнение на тези неща, да започнем разговори със служебните министри  дали приемат да се превърнат в редовно правителство.

Поставени сме пред избор и той е ясен: промяна на модела или отлагане и даване на  време той да се окопае. Изборът е стабилност, сигурност и грижа за хората или икономическа и социална, здравна, политическа и конституционна криза.

Изборът е лични, партийни и групови интереси или интересите на държавата. Това е изпит за истински политици и държавници. И оценките ще ни ги пише народът.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ