Строителен предприемач спасява родното си село от безводие

Безводие мъчи жителите на Баланово от десетилетия. Селото е на 8 км от Дупница, но водата често спира, а когато я има, била със съмнително качество.

55-годишният строителен предприемач Иван Кьосев наскоро предприе благотворително начинание, за да се реши водният проблем на близо 300 жители.

“Роден съм в Баланово, живея тук от 10-ина години, въпреки че имам бизнес и жилище в София. Пътувам всеки ден до столицата. Природата тук е прекрасна. Построих си къща, която ще остане за големия син, и още две къщи – за по-малките близнаци.

Тук ми е коренът и помагам на селото, с каквото мога

Съпругата ми Мария също е от Баланово”, разказва бизнесменът, чийто по-голям брат е волейболната легенда и член на УС на федерацията по волейбол Борислав Кьосев.

През август строителният предприемач заедно с кмета на Дупница инж. Методи Чимев направиха първа копка на сондаж за вода в началото на селото.

“С кмета много пъти сме умували как да се реши проблемът с водата. Разположението на Баланово е такова, че няма необходимия дебит, за да достигне водата навсякъде и да отговори на всички нужди. Освен това всички знаят какво е качеството на водата”, допълва Кьосев.

Решил да поеме изцяло всички разходи по сондажа. Направил това в свой имот, но е категоричен, че след като водоизточникът е готов, ще го подари на ВиК за управление и стопанисване.

Сондажът ще е на около 15-16 метра дълбочина и се очаква дебит около 5 л/сек. Наблизо е до водопровода за селото, така че лесно да се присъедини към него. Бизнесменът ще поеме разходите и по изследването на водата, като очаква мобилна лаборатория от София да дойде на място, за да вземе проби. Ако се окаже, че този водоизточник не е достатъчен, е готов да финансира и друг сондаж, ще плати и за два резервоара, за да има достатъчно вода за съселяните му.

Идеята му за нови водоизточници се родила преди години. Често в разговори чувал хората да се оплакват от безводие и тогава решил да проучи дали има някъде подпочвена вода.

“Възпитаван съм да помагам с каквото мога, а не да чакам наготово някой друг да го направи. Реши ли се този проблем, Баланово ще стане още по-притегателно място за живеене. Намира се на 2-3 км от магистрала “Струма” и само за половин час се стига до София. Всеки трябва да помага на родното си място. Баланово го е имало и преди, ще го има и след нас.

Важно е всеки какво е оставил след себе си”, допълва предприемачът. Той уточнява, че в собствените си имоти е прокопал кладенци и няма проблем с водата.

Преди години построил църква в имота си, в която обаче местните могат да идват да палят свещи. Когато със съпругата му Мария се оженили, си дали дума роди ли им се син, да вдигнат храм. Станало така, че имат трима синове. Най-големият е Николай, на 31 г., а по-малките са 20-годишните близнаци Кирил и Красимир, студенти втори курс в Благоевград.

Кьосев изпълнил обета си и през 2005 г. вдигнал малката черква “Успение Богородично”. Мислил да е на общински терен, но го посъветвали да е на негов, защото тогава масово се възстановявали земи на бивши собственици и можело да се окаже храмът след време да е в друг имот.

Храмът е построен по всички канони на православната църква. Иконостасът е бял, подобен на този в “Св. Александър Невски”.

Искра Власева в продължение на 3 г. правила изографисването. Бизнесменът разказва иинтересна история около градежа.

“Една вечер малко преди освещаването трябваше да залепим масата на иконостаса. Майсторите се мъчеха, но 5 пъти все се отлепяше. Казах им да си легнем и на сутринта да продължим. На следващия ден ставаме и виждаме на входа оставена бутилка с вино и хляб. Искра Власева ги беше оставила.

Трябвало по време на работа да се отпива глътка вино и да се хапва парче хляб. Така се пречиствала душата на майстора и тогава той може да влезе и да работи. Направиха го и работата им веднага потръгна. Тогава ми стана ясно, че Господ трябва да те допусне да направиш нещо”, разказва Кьосев. Вярващ човек е и смята, че е преминал през много перипетии в живота си благодарение закрилата на Господ.

Миналата година по повод 140 г. от освобождението решил да вдигне часовникова арка до църквата. На циферблата е изрисуван гербът на България, а медният звън от камбаната оглася селото на кръгъл час. Решил да постави часовник, за да напомня, че един час от живота на човек отминава.

Преди години Кьосев успял да издейства поставянето на антена на мобилен оператор в селото, защото дотогава хората били като откъснати от света. Нямало сигнал на мобилните телефони, а сега имат връзка, а децата пък се радват и на интернет.

Предстои да започне строеж на дом за възрастни хора в Баланово на мястото на затвореното училище.

Бизнесменът помага на волейболния отбор за девойки на “Марек” (Дупница). Четири години е бил спонсор на женския отбор на ЦСКА, но се ядосал, че нямат успехи и се отказал.

Кьосев е запален футболен фен. От 12 г. не е пропуснал мач на националния отбор и пътува с футболистите навсякъде, където играят. Казва, че е обиколил цяла Европа, но никога не е мислил да заживее в чужбина.

“Ходя навсякъде и пак се връщам у дома”, добавя той. От 25 г. се занимава със строителство в София. Построил е 18 жилищни сгради в кв. “Люлин” и два търговски центъра. Преди дни направил първа копка на поредната сграда. По традиция в основите е вградил три камъка от Баланово. Докато пътувал към София с ягуара си, го спрели полицаи за проверка. Накарали го да отвори багажника и останали втрещени.

“Видяха трите камъка и не можеха да повярват, че това е обикновен бял речен камък. Бях ги събирал от реката. Полицаите ми признаха, че за първи път виждат “Ягуар”, пълен с камъни. Още като започнах първата си сграда в София, положих балановски камъни и още спазвам тази традиция”, разказва Кьосев.

“Трябва да се помага, когато отидеш при Господ, пари и богатство не ти трябват. Важно е да те споменават с добро”, категоричен е предприемачът.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене