Съдийката Владка, омъжена за зловещите „Боксове“, води пуча срещу Гешев. Надвисва сянката на Митьо Очите и Камен Куката…

Топла връзка между Съюза на съдиите в България и бандата на „Боксовете“ и Камен Балбузанов „Куката“ в Плевен, който е свързан и с Митьо Очите, лъсна покрай скандалното решение да бъде освободен убиецът на студента Андрей Монов – Джок Полфрийман. Тя минава през съдия Владислава Цариградска-Бировска (на колажа вляво) и редица нейни решения.

Съдия Цариградска-Бировска е инициаторът на обръщението, подписано от над 300 съдии в страната срещу съдийската колегия на ВСС, Иван Гешев и политическите реакции по казуса „Джок Полфрийман“, разкриват магистрати. В призива Цариградска- Бировска се оплаква от заплаха за независимостта на съдиите, нарушен баланс между съд и прокуратура и какво ли още не. Зад това обаче лъсва факта, че тя се опитва да влияе на прокуратурата и да нарушава баланса между двете колегии.

Истинска бомба може да се разкрие, след като се провери миналото, а и настоящето на съдия Владислава Цариградска-Бировска от Районния съд в Луковит. Оказва се, че варненката, живееща в Плевен, е доста известно име в ъндърграунда и светските среди, както в родният й Варна, така и в Плевен и Бургас.

Въпросната съдийка е по-популярна в ъндърграунд средите като „Владка“, защото е съпруга на известния крими герой от 90-те до днес Марио Милчев Бировски – Бокса (на колажа долу вляво), който е част от известната банда на „Боксовете“. В Плевен, Варна и Бургас не малко, а повечето магистрати и граждани я помнят и като основно острие на скандалния ССБ, благодарение на който се издига в магистратските среди.

Съпругът на Царигардска-Бировска – Марио Бокса, е един от двамата братя с прякори „Боксовете“ от Плевен, но известни във Варна и Бургас още от 90-те години на миналия век, а също и с доста скандален период в Испания. В бурните мутренски години на 20 век младата и разкрепостена варненка се впечатлява от маниерите и луксозния живот на плевенските мутри, вилнеещи безнаказано във Варна под нечия закрила – Боксовете.

Това са двама братя Ивайло и Марио Бировски, наречени Боксовете, защото са боксьори от кариерата, състезатели на плевенския боксов клуб „Спартак“. Със спортните си умения си пробиват път и се утвърждават като най-големите побойници на Плевен и подчиняват цялата престъпност в града на Панорамата. Започват да се занимават с кражби, палежи, взривявания и рекет. По този повод са и подсъдими по първото дело за рекет в България.

В началото на 90-те започват да изнудват собственците на плевенските заведения. Бандата, начело със Ивайло и Марио,  Валентин Георгиев Жълтия и Камен Балбузанов-Куката нахлува и в бар „Уест“ и започва да троши инвентар, да бие клиенти и персонал. По този повод е образувано досъдебно производство и вкарано в плевенския съд.

Разбирайки, че ще бъдат осъдени, те се укриват от плевенското правосъдие чак във Варна и там започват да водят бурен светски живот – скъпарски купони, коли, дрехи, екскурзии, което явно е впечатлило младата тогава Владка Цариградска, и тя решава в един момент да се омъжи за един от двамата братя Бировски. Без да се замисля за моралните последствия, тя сключва граждански брак с известния криминалния герой – Марио Милчев Бировски. По този начин официално влиза и се свързва с криминалната престъпност по Черноморието и Плевен.

След това г-жа Бировска завършва право и странно как автоматично става младши съдия, а по-късно съдия в РС-Луковит. Младата съдийка започва да се изявява като активен член от ССБ и на свързаните с него проекти, програми и мероприятия. Странно е нейното скоростно издигане в това НПО, като тя стига до председателския пост на контролния съюз на съдиите в България от ССБ. Чудно е как млад съдия от малък провинциален съд успява да се издигне до такава позиция при наличието на огромната конкуренция между членовете на това сдружение. Явно нечия скрита и дълга ръка направлява тази кариера.

При по-внимателен прочит в търсачката „Гугъл“ все пак става ясно, че съдийката не обича да ползва името на печално известния и съпруг и се изявява само със собственото си фамилно име – Цариградска, а фамилията на мъжа си е само в официалните й документи и с тире.

Лъсва още фактът, че зад надутия апломб на Цариградска-Бировска в декларациите на ССБ стои личната вражда между нея и Специализираната прокуратура, която е на път да взриви съмнителните схеми на нейния съпруг – Марио Милчев Бировски-Бокса. Брат му Ивайло в момента е подсъдим по дело на Специализираната прокуратура заедно с Камен  Балбузанов – Куката (на колажа заедно с Митьо Очите) и Валентин Георгиев-Жълтия. Те са обвиняеми като група за рекет, побои и палежи. Групата от години разиграва пълен цирк в съда, жалейки се от всевъзможни болести, включително и от клаустрофобия от домашен арест – пълен абсурд, но явно това е очакваният морал и правосъдие от Цариградска-Бировска и соросоидните НПО-та в съдебната власт.

През 2017 г. Ивайло Бировски- Бокса и Камен Балбузанов-Куката изплуваха и покрай разбитата организирана престъпна група за разпространение на наркотици, рекет и нанасяне на телесни повреди и последвалата серията от арести на близки до Митьо Очите подземни ударници. По неофициални източници в къщата на Очите са засечени дъщерята и жената на Куката.

Тази година почти цялата група свидетели срещу Куката, Бокса и компания започват мистериозно да оттеглят свидетелствата си и да получават амнезия. Резултатът е оневиняване на Балбузанов и Бировски като босове на престъпната група, повсеместен рекет, изнудване и побои. Присъдени са само 4 години за кражби от които 2 години вече са излежани от Балбузанов.

Специализираната прокуратура обжалва на по-горна инстанция, но не е ясно какъв ще е резултатът, след като свидетелите са сплашени и отказват да сътрудничат на държавното обвинение. Дузина рекетирани от бандата на Куката бизнесмени от Плевен и региона се отрекоха от думите си, че са били притискани да му прехвърлят имоти и земи и да му плащат рекет за сделки, към които бандитът няма отношение.

Деверът на соросоидната съдия Цариградска-Бировска пък е помилван с условна присъда от 3 години заради кражбата на детски атракцион – батут и надуваем замък. Иво Бокса прибрал съоръжението на стойност 30 000 лева от търговец, който се осмелил да развива законна търговска дейност в парк „Кайлъка“ без да си плати рекета на местните мафиоти.

И така, видимо забогатяла от ъндърграунд подвизите на мъжа си, девера си и тяхното обкръжение порядъчни бивши боксьори, съдия Цариградска-Бировска спокойно си издава присъди и расте в йерархията на соросоидните магистратски организации. 

Тя дори кандидатства за управителния съвет на Съюза на съдиите, откъдето да громи от сутрин до вечер опитите на държавното обвинение да въздаде справедливост на организираната престъпност – т.е. на девера си и неговите приятели от плевенския и черноморския ъндърграунд. Но мистериозно нейната кандидатура за член на управителното тяло на ССБ е оттеглена. Явно някой загрижено е посъветвал и менторствал на съдия Бировска да не участва в този избор, защото може да изплуват семейните ѝ връзки с ъндърграунда и тя може да се окаже новия „черен лебед“ на ССБ, както би се изразил бившия правосъден министър Христо Иванов по повод съпругата на Лозан Панов.

И тук възникват самоналагащи се въпроси, на които съдия Цариградска-Бировска, Висшия съдебен съвет, Съюза на съдиите в България, Калин Калпакчиев и Лозан Панов трябва да дадат отговори, свързани както със законите, морала и Кодекс за етично поведение на българските магистрати, устава на ССБ:

1. Редно ли е съдия, женен за криминален тип, да се произнася за морала на другите магистрати. И на кадровия орган?

2. Редно ли е съдия, омъжена за брат на задържан от Специализирана прокуратура, който има внесен в съда обвинителен акт, да имитира морал и активност и да оказва натиск на прокуратурата?

3. Има ли користни подбуди у съдия Цариградска- Бировска в нейната позиция срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор? Не е ли в конфликт на интереси, защитава ли фамилния бизнес на главата на фамилията Ивайло Милчев Бировски-Бокса, Камен Куката и Митьо Очите? 

4. С какви средства живее охолен живот съдия Цариградска- Бировска и нейният съпруг Марио Бировски-Бокса?

5. Нормално ли е съдия, който се издържа от парите на мутрите, да пише декларации срещу колегите си?

6. Дали средствата, с които живее семейство Владислава и Марио Бировски са от престъпен произход?

7. Нормално ли е съдия с бурно минало на девойка, далеч от морала на нормалността, да развява знамето на морала?

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене