Ексклузивно! Утре бившият кмет на Гърмен, Ахмед Башев застава пред Специализираният съд с обвинение за безстопанственост и причинена шета в размер на 3 027 144 лева

Утре, Специализираният съд в София привиква за първо заседание  бившия кмет на община Гърмен срещу когото е повдигнато обвинение за безстопанственост и нанесена щета в особено големи размери ,а именно за 3 027 144 лева с ДДС.

Специализирания съд утре ще даде  ход на делото относно повдигнатото обвинение според което  на 09 септември 2005 г. след обилен дъжд от четвъртокласен път село Огняново – село Рибново се свлекли скални маси и камъни. Пътят станал трудно проходим, а обслужването на жителите на селата Рибново, Осиково и Скребатно силно затруднено.

 

Тогава Башев назначил комисия, която да оцени щетите, включително да изготви необходимите документи и предложение за изграждане на алтернативен път. Комисията решила, че е наложително изграждане на път между селата Рибново, община Гърмен и Осеново, община Банско, с дължина от 11 км. Било изготвено искане за финансиране.

 

Искането било изпратено до председателя на Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи към Министерския съвет. Към него била приложена количествено-стойностна сметка с включени земни и пътни работи (баластрови настилки, водостоци и подпорни стени). Общата й стойност възлизала на 905 425 лева.

 

Към периода юни 2010 г. от МС предоставили 17 435 268 лева за строеж на път от село Осеново до село Рибново.

 

Според прокуратурата Башев не положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на повереното му имущество. При стартирането на процедурата по изграждане на обекта обвиняемият подписал договор за строителство, като представител на възложителя община Гърмен, без да е била уговорена цената на включените в предмета на сделката строително-монтажни работи (СМР).

 

Той допуснал изпълнителят по договорите за строителство и анексите да работят без да има издадено разрешение за строеж и сключени договори за авторски надзор/контрол с проектантите. Такова било издадено от областния управител на Благоевград едва две години и половина след започване на строителството на обекта.

 

По време на строителството и с цел избягване на участък, в който не било възможно изграждането на серпентина, по предложение на изпълнителя била извършена „актуализация“ на работния проект. Проектът за промяна не бил разгледан от областния експертен съвет по устройство на територията. По този начин никой не е контролирал съответствието на извършваното строителство с проектните предвиждания (вкл. в частта им за вида и обема на нужните СМР).

 

При това положение обвиняемият Башев подписвал платежни документи за превод на целеви средства за извършени в нарушение на закона СМР.

 

От страна на бившия кмет на община Гърмен не била създадена нужната организация за ефективен инвеститорски контрол от страна на представителите на възложителя и за своевременен, точен и пълен строителен надзор от избран за това изпълнител.

По това обвинение законът предвижда до 8 г. затвор.

В момента , скандалния кмет на община Гърмен отново е кандидат за кмет на общината, и е решен да се бори за доверието на гърменлии за да се върне на  поста . Ахмед Башев е вече бивш член ,кмет, и депутат от ДПС , наскоро централното ръководство на партията на Ахмед Доган , официално изключи  от Централният си съвет , и общинското ръководство скандалния Ахмед Башев който за предстоящият местен вот бе издигнат за кандидат кмет на община Гърмен от Коалиция „Ние Гражданите“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене