Без категория

Националния печат

печат

В.“Капитал Daily“

Кабинетът одобри законова поправка в полза на „Булгартабак“С текста отпада забраната за производство на цигарени гилзи

Правителството е на път да направи поредна и може би последна, услуга на „Булгартабак“. На днешното си заседание кабинетът одобри поправка в Закона за тютюна и тютюневите изделия, с която се отменя забраната за производство на цигарени гилзи (филтър, заедно с хартията, предназначен за пълнене с тютюн). Тя беше наложена с корекции в същия закон през 2012 г. Тогава най-големият производител на гилзи в България – фабриката „Юрий Гагарин“ в Пловдив, беше собственост на фирми, свързвани с Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Правителството харчи на бързи обороти

Няколко решения за разходване на крупни суми взе Министерският съвет на заседанието си в сряда. Въпреки че вицепремиерът Даниела Бобева не успя да изчисли проекти на каква точно стойност е одобрило отиващото си правителство и отбеляза, че „няма нищо извънредно в решенията за финансиране“, сметките показват, че става дума за близо 120 млн. лв.

В.“Сега“

Само за ден държавата пусна стотици обществени поръчки

Дни преди оставката на кабинета и с цел да хванат старите разпоредби в Закона за обществените поръчки (ЗОП) министерства и агенции трескаво са публикували обяви за търгове. На 30 юни са подадени общо 147 поръчки за строителство, над 260 за услуги и 186 за доставки. В последните два работни дни на юни – 27 и 30 юни, само Агенция „Пътна инфраструктура“ е пуснала търгове за 760 милиона лева.

Здравната каса остава на изкуствено дишане

Здравната каса не може да разчита на допълнителна финансова инжекция, за да запуши очертаващата се дупка в бюджета, въпреки мрачните прогнози на пациенти и лекари, че парите на НЗОК ще свършат още през септември. А при липсата на действащ парламент институцията няма да може да се разплаща с болниците.

В.“Стандарт“

Втори ден спорят кой спаси банките

Втори ден политическите лидери продължават своя спор кой точно е спасил банковата система. Във вторник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че той лично е спасил системата „с всичките си експерти“. Вчера сутринта зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова (БСП) пък го обвини, че всъщност той е разпалил паниката, като „шестваше по телевизиите и гасеше пожара с бензин, като обясняваше, че трябва да се вземе заем от Международния валутен фонд и че не трябва да се вярва на финансовия министър“.

Лазаров главсек до 2019 година

Главен комисар Светлозар Лазаров ще е главен секретар на МВР още пет години. Това реши правителството в сряда. Министрите се мотивираха с влезлия в сила нов Закон за МВР, който дава петгодишен мандат на главсека. Така Лазаров остава на поста до 2019 г. „Главният секретар не е политическо назначение, той е професионална фигура. Така че по никакъв начин не трябва да се влияе от политически процеси“, обясни вносителят на решението Цветлин Йовчев и обясни: „Това беше смисълът и на това заложихме, когато вървяхме към приемането на един такъв закон.

В.“24 часа“

Станишев и Кристалина с шанс да поемат външната политика на ЕС

България има всички шансове да излъчи новия комисар по външната политика и сигурността на ЕС. Това става ясно от анализ на френския журналист Никола Гро-Верхайде, специализиран в европейските въпроси, външната и отбранителната политика. Кристалина Георгиева би се справила отлично като наследник на Катрин Аштън, категоричен е той.

Орешарски казва на 16 юли в Брюксел кого предлагаме за еврокомисар

Премиерът Пламен Орешарски ще номинира кандидата за еврокомисар на България на 16 юли в Брюксел. Това съобщи самият той на въпрос на “24 часа” в кулоарите на парламента.

Иначе премиерът не успя да се включи в редовния за всяка първа сряда от месеца блицконтрол, въпреки че пристигна в Народното събрание.

За първи път пленарният ден като че ли започна нормално, след като ГЕРБ се регистрира за кворума.

В.“Монитор“

Линейките в гетата само с полицай

Д-р Александър Златанов. Линейките в столицата ще посещават адреси на агресивни пациенти или жертви на пиянски побои само с патрулна полицейска кола. Автомобилите със синя лампа започват да ги придружават от петък през нощта. Това съобщи и.д. шефът на Центъра за спешна помощ в София-град д-р Александър Златанов. Той вече е получил положителен отговор на писмото си до МВР, с което преди два дни поиска тази мярка като превенция срещу побоищата на медицинските екипи от пияни, гневни и невъздържани  болни и техните близки.

Доктор и съпругата му умряха при челен удар 

Лекар от Монтана и съпругата му загинаха при зверска катастрофа на 20 километра от Враца. Фаталният инцидент е станал към 18,30 часа във вторник на главен път Е-79 край село Краводер. 82-годишният д-р Петко Никитов въртял волана на „Грейтуол”. Той предприел изпреварване на влекач „Даф” с прикачено ремарке, но се забил челно в насреща движещ се автомобил „Фолксваген Голф”. При жестокия удар докторът издъхнал сред смачканите ламарини на колата си.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене