Кандидатът за кмет и председател на ИК „100 години свобода“ д-р Атанас Камбитов: В борбата за освобождение и обединение свидните  синове на България изписаха с кръвта си „Свобода или смърт“

Кандидатът за кмет за трети мандат, издигнат от ПП ГЕРБ и председател на Инициативен комитет „100 години свобода“ взе участие в тържествената сесия  тържествената сесия по повод 107 години от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония. Той и председателя на Общински съвет Радослав Тасков връчиха и част от призовете за личност на годината, както и стипендии на доказали се деца. Д-р Камбитов подчерта значимостта на датата  октомври.

 „Преди 107 години, след петвековно робство, лишени от държавност, ние, нашият край, Пиринска Македония, поемаме за втори път глътката свобода!

Първият път, през 1878 година, свободният ни полет е кратък. Но поробителите не успяват да прекършат крилете на гордите българи от тази част на България, които цели 34 години лягат и стават с мисълта за обединението си с Отечеството!

На 5 октомври, на тази славна дата, в деня на обявяването на Балканската война, Горна Джумая посреща свободата и се превръща в първия освободен град от българските войски! Това е второто освобождение на града от турско робство. Това е 3 март за нашия град и за Пиринска Македония! Тази свобода е заслужена, жадувана,  изстрадана с ума, сърцето и саможертвата на хиляди български синове! Пиринска Македония получава най-ценното, което имат останалите наши братя от Княжество България и Източна Румелия – Свободата!

Тя има своята висока цена! Тя е платена с много борба, вяра и кръв. Тази саможертва ни задължава да не потъпкваме техните идеали за свята и чиста република, за просперираща и справедлива България!

В борбата за национално освобождение и обединение на България най-свидните ни синове изписаха с кръвта си „Свобода или смърт”, а призивът им отекна в цяла Европа.

Затова в ден като днешния няма как да не сме подвластни на емоциите, чувствата и трепета на онова величие, което преди 107 години извоюва свободата на Благоевград и на целия Пирински край! Но зад това величие стоят високо имената на хилядите герои, дали своя живот пред олтара на Отечеството!

И днес, 107 години по-късно, повече от всякога трябва да помним тяхната саможертва“ каза д-р Атанас Камбитов.

Той призова да ценим 5 октомври, както ценим собствената си осъзнатост на свободни, мислещи и търсещи най-доброто в живота.

„Тази дата е онзи миг в календара на Пиринска Македония, заради който днес сме горди българи.

 Нека я пазим и помним заветите и идеалите на онези, които я извоюваха за нас с кръвта и живота си, за да бъдем днес ние горди и свободни българи, а България да е равноправен и надежден партньор на държавите, не само в Европа , но и по света.

Живеем във време, в което приемаме свободата за даденост, без да се замисляме, че тя е отвоювана с кръвта на нашите славни предци. Забравяме, че свободата е крехка в този динамичен и напрегнат свят. Свободата е правото да мечтаем и да градим нашето бъдеще, свободата е правото да пазим нашите ценности, тя е солта на живота ни.

Паметта ни трябва да е вечна! Тази наша връзка с историята, с героичното ни минало няма да позволи на никой да изтръгне дълбоките ни корени като народ. Само така ще можем да устоим и да преодолеем предизвикателствата на времето.

Една от нашите задачи е да предадем на децата си историческата памет и да ги научим да пазят свободата – този най-важен, но и крехък човешки избор.

Нека бъдем обединени, да вярваме в собствените си сили. Пожелавам на всички да бъдем свободни – като дух и като мисъл. Така ще успеем като нация и държава. Поклон пред святото дело на героите, нека бъдем достойни за него! Вечна памет! Бог да пази Благоевград!“, допълни кандидатът за кмет и председател на ИК „100 години свобода“ Атанас Камбитов.

На тържествената сесия присъстваха народният представител от ПП ГЕРБ Даниела Савеклиева, Иво Николов – временно изпълняващ длъжността кмет на община Благоевград, Стефан Ковач – кмет на Община Чаковец,  Зоран Видивич – зам.кмет на Община Чаковец, заместник кметовете на Благоевград Христина Шопова, инж. Емилия Тунева, общественици и граждани.

.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене