Кандидатът за кмет и председател на ИК „100 години свобода“ д-р Атанас Камбитов: Величието и саможертвата на загиналите за свободата на Пиринския край са огромни!

Наша отговорност е да съхраним историята

Кандидат-кметът за трети мандат на Благоевград и председател на Инициативен комитет „100 години свобода“ д-р Атанас Камбитов взе участие в честванията по повод 107 години от Освобождението на Пирински край и Горна Джумая. Той положи венец и цветя пред паметния знак на Майор Иван Павлович Орлински, пред паметника на Македоно-одринското опълчение, който се намира на площад „Мите Марков“,  както и пред бюст-паметника на Георги Измирлиев-Македончето, разположен на едноименния площад в града.

„5 октомври е 3 март за Пиринския край и нашия град. Припомняйки  си имената на загиналите, млади мъже, осъзнавам колко е била жестока борбата. Тези хора са имали родители, съпруги, деца. Били са на прага на живота. Осъзнавам величието на саможертвата на тези хора и нашата огромна отговорност. Гордея се, че отдаваме нужната почит. През 2012 година, по повод 100-годишнината от Освобождението, възстановихме честванията и тук е мястото да благодаря на г-н Красимир Узунов, който беше един от инициаторите, един от двигателите, едно от сърцата на Инициативния комитет. Създадохме традиция – това е начинът да помним и да предаваме историята на децата, така ще оцелее българщината. Свободата не е даром, свободата е отговорност. Тя е изстрадана, хиляди хора са дали своя живот за нея. Няма нищо по свято от саможертвата“, сподели д-р Атанас Камбитов. В честванията взеха участие и Министърът на отбраната Красимир  Каракачанов, евродепутатът Андрей Новаков, народният представител Даниела Савклиева, областният управител Бисер Михайлов, водачът на листата на общински съветници от МК „ЕНП (ЕНП – СДС – БДО)“ Радослав Тасков, кметът на Чаковец, Хърватия Стйепан Ковач.

Те присъстваха и на празничния концерт на Ансамбъл „Пирин“.

Програмата продължава с Тържествена сесия на Общински съвет и Церемонията „Личност на годината“ в ДТ „Никола Вапцаров“, с начален час 17.00 часа.

В 19.00 часа предстои Втори международен детски фолклорен танцов фестивал  „Ритми и багри“ на ЦЛРТБ. Той ще бъде на площад „Македония“. Благоевград ще бъде домакин на „SPARTACUS FIGHTING CHAMPIONSHIP“, инициативата започва в 19.30 часа в зала „Скаптопара“.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене