Нов вид измама с sms-и за търсещи работа

мобилен

Безработни българи стават жертва на измама с sms-и, съобщи Нова телевизия. Студентка разказа пред телевизията, че е кандидатствала за няколко работни възможности през една от популярните онлайн платформи за търсене на работа у нас. След това получила sms с текст: „Здравейте, кандидатствали сте за работа и интервю. Това ли е телефонът, на който да ви уведомим за решението си? Отговорете с RR на латиница”.

Момичето отговорило и последвал нов, уточняващ sms, на който отново пратило отговор. „Не се усъмних и реших, че са направили някаква нова специализирана система – модерна технология за тези неща”, обяснява тя. След третия sms си проверила сметката и се оказало, че всяко съобщение, което е пратила, й струвало по 5 лева.

От интернет портала, където e потърсила работа, обясняват, че отговорността за злоупотреба с данни носи фирмата, която е получила автобиографията й, а не сайтът, през който е осъществен контактът. В същото време специалисти призовават търсещите работа да внимават какво посочват в CV-тата си и ако някакви лични данни не са нужни на работодателя за конкретната позиция, да не ги включват./

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене