Иван Гешев: Един малък тесен кръг генерира напрежение

След като имам над 230 лица осъдени, това е оценка на съда за работата ми и за качеството ѝ, заяви той

“Срещу всеки извън този кръг, номиниран за поста, щеше да има същото – медийни компромати, доноси в ЕК, плюене на България. Мисля, че Лозан Панов има фиксация към длъжността главен прокурор”, коментира кандидатът за обвинител №1

Който и да е номиниран за главен прокурор, след като не е от кръга приятели на тези, които генерират напрежение, щеше да му се случи това, което се случва. Един тесен, малък, вкл. и политически кръг. Казах много пъти пред вас какво ще се случи, защо ще се случи и вие виждате как то се случва. Това заяви пред журналисти заместник-главният прокурор Иван Гешев по повод писмо на шефа на ВКС Панов до Сотир Цацаров, предаде Канал 3.

Иван Гешев, който е единствен номиниран да наследи Сотир Цацаров на длъжността главен прокурор, припомни, че и Борис Велчев е бил единствен номиниран, но срещу него не е имало протести.

“Господин Велчев бе единственият кандидат на повече членове на ВСС, но някой протестира ли? Не. Номинираните заедно с г-н Цацаров бяха трима, не един, като тогава имаше обструкции, че това било формално. Тук става дума за безпринципно отношение – един малък кръг не харесва прокуратурата. Аз не мога да им забраня да не ни харесват. Който и да е човек извън този кръг да бъде номиниран, реакцията ще е същата: компромати в медиите, доноси в ЕК, плюене на българската държава. И това се случва”, подчерта Иван Гешев.

За писмото на Лозан Панов в което шефът на ВКС иска информация по колко от делата на Гешев има осъдени, той заяви, че не е запознат, тъй като късно снощи се е завърнал от посещение при федералния прокурор на Германия.

“Не мога да коментирам нищо, не съм запознат с това изявление ли е, писмо на г-н Панов ли е. Това, което мога да кажа, е че не се притеснявам от работата си. След като имам над 230 лица осъдени, това е оценка на съда за работата ми и за качеството й. С решение на ВСС е приета комплексна оценка от периодичното ми атестиране, която е максимална. Т.е., ВСС е преценил, че имам високи професионални качества. Нямам представа защо г-н Панов се интересува от това. Обяснението ми? През годините мислех, че той има фиксация към г-н Цацаров, а сега – че има фиксация към длъжността главен прокурор”, предположи Иван Гешев.

Епицентър.бг

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене