60 години от голямото наводнение в Благоевград

наводнение -благоевград

Паника и страх, 13 жертви и щети за над 3 млн. лв. Това е ужасът, с който все още живеят десетки благоевградчани, станали свидетели на драмата от 1954 година. На днешната дата преди 60 години Благоевград преживява най-страшното в историята си- наводнения.
2 юли 1954 година. Обикновен летен ден. Ситуацията излиза от контрол към 17 часа. След пороен дъжд, вълна от 6 метра залива къщи, площади, търговски обекти и улици. Минаващата през града река Благоевградска (тогава Джумайска) Бистрица носи със себе си хиляди чифтове обувки, стотици метри вълнени платове къщи и човешки тела.
„Всичко тука беше залято. По всички магазини се продаваха затлачени платове, одеяла. Това си спомням. Ние тогава не живеехме тук, в тази къща, но когато дойдохме мазето беше пълно с пясък. Сега когато почнахме да го чистим 98 година, за да направим ресторант…, това с фадроми се измъква тиня, тиня… ”, разказа Елена, очевидец.
Като причина за трагедията, очевидци посочват поройния дъжд, който се излива в късния следобед на този ден. Допълнителна предпоставка за наводнението стават и довлечените от реката изсечени дървета и коренища, които образуват зона, в която се събира дъждовната вода. За 2 часа мястото се превръща в язовир, а след като образуваната от дърветата преграда се разрушава стихията продължава с цялата си мощ към Благоевград.
„Водата е била чак по площада натам, реката е повлекла някаква тежка машина мисля, че беше валяк, толкова много вода беше дошла изведнъж, и много хора се издавиха тогава”, разказа още Елена.
Тогавашната статистика за нанесените щети сочи – 13 жертви, 58 наводнени къщи, от които 31 напълно негодни за обитаване. Нанесените щети са оценени на близо 3 милиона лева.
„Горе имаше една къща, в която ние живеехме, когато бяхме ученички. Къщата беше отнесена, нямаше я. Всичко беше в тиня, магазин „Москва” беше изтърбушен, покрай реката долу ниско имаше магзинчета. Водата отнесе и магазините, и моста, и всичко”, разказа очевидката.
Мобилизирани са всички мъже от 18 до 60 години, но наравно с тях участват и много жени и деца, които работят денонощно за разчистването и възстановяването на Благоевград. На 23 юли 1954 г. с Постановление на Министерски съвет са отпуснати милиони левове за възстановяване на града и помощ за пострадалите семейства, останали без покрив и прехрана.

Е79

наводнение - благоевград

наводнение-балгоевград

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене