Без категория

Преглед на националния печат

печат

“Капитал Daily”

ДПС предлага държавна структура за тютюневия сектор

Почти две години след окончателната ликвидация на бившия фонд „Тютюн“, който се занимаваше с регулациите и субсидиите в сектора, ДПС предлага да се създаде държавно звено „със съответните регионални структури, които да имат разпределителни и изпълнителски функции“. Това е една от дългосрочните идеи на партията за подпомагане на тютюнопроизводството. В комбинация с предложението за създаване на регистър на търговците в сектора, както и с назначаването на държавни експерти по качеството, на практика ДПС прави крачка назад от либерализацията на сектора, която според партията „е грешка с тежки икономически и социални последици“ за производителите.

Токът за фирмите поскъпва

Първите преки последствия от поевтиняването на тока за домакинствата и по-големият износ вече са налице. Големи производители като държавните АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица-изток 2“, които продават едновременно и по свободни цени, и по по-ниските тарифи, определени от регулатора, искат да продават енергията си по-скъпо на свободния пазар – т.е. на големите и средните фирми.

“24 часа”

Масово сменят турските си имена с български

Името освен входен билет за отвъдното в Родопите, вече стана такъв и за хляба, който все по-често е в чужбина или в големия град. Така местните ходжи загубиха десетилетната битка какви имена да носят местните. Почти никой вече не се връзва на заканите, че няма да бъде погребан, ако е мюсюлманин, но с българско име.

Искаме 10,9 млн. за нови газопроводи до градовете

3% е делът на домакинствата, които ползват природен газ за отопление, при 40 на сто в страните от ЕС.

На картата на България има бели петна, които показват, че до градовете не достига газ. Това става ясно от анализ на енергетиката, с автор министерството на икономиката, който вече е парламента. Причината е забавеното развитие на газификацията.

“Стандарт”

Мамиш с кантара, губиш магазина

Магазинер, който мами с кантара, рискува да изгуби бизнеса си. Това предвижда новият Наказателен кодекс, подготвен от правосъдното министерство. Всеки, който заблуждава потребителите с неверни мерки или теглилки, ще получи забрана да практикува търговската си дейност. Това е гарнирано с угроза от затвор до 1 година или пробация, както и с глоба. В старите текстове забраната беше възможна само при осъдителна присъда.

Доживотен затвор за кражба на релси

За кражба на релси да се лежи до живот, ако е причинена смърт. Драконовските мерки ще влязат в сила, ако депутатите одобрят предложението.

„Кражбата на елементи от железопътната инфраструктура да се смята за терористичен акт. Това предложение за промяна в Наказателния кодекс ще внесе още утре (б.р. днес) транспортното министерство в правната комисия на парламента“.

“Сега”

Пазарът на труда след 20 г. – работа онлайн и минимум държавна намеса

Държавата все по-малко ще се меси във взаимоотношенията работник – работодател, а хората все повече ще работят от домовете си и на няколко договора. Такъв ще бъде пазарът на труда у нас след около 20 г. Тогава на него ще излезе поколението, което в момента е в бебешка възраст. Изводите са от изследване на Балканския институт по труда и социалната политика.

За 7 месеца депутатите пръснаха 2.7 млн. лв. от „черните“ си каси

За 7-те си месеца работа през 2013 г. депутатите от 42-рото народно събрание са изхарчили безотчетно 2 759 819 лв. Това става ясно от справка, предоставена на „Сега“ по Закона за достъп до обществена информация. За цялата 2012 г. предходният парламент е получил 4 394 880 лв.

Соцдепутат еднолично затопля отношенията със Сирия

Соцдепутатът Страхил Ангелов реши еднолично да затопля отношенията с официалната сирийска власт в лицето на президента Башар Асад. След неуспешен опит да отпътува с парламентарна делегация за Дамаск в края на миналата година Ангелов е осъществил идеята си сега. Вчера депутатът се появи в репортаж на арабска телевизия за срещата му с председателя на парламента Моххамад Аллахам.

“Труд”

Млади фермери с три пъти по-големи субсидии

По-големи субсидии за млади фермери и за земеделците, отглеждащи плодове и зеленчуци, ще бъдат заложени в новия програмен период на ЕС за 2014-2020 г. Това обяви късно вечерта в събота аграрният министър Димитър Греков в българското посолство в Берлин.

“Монитор”

Първокласниците на интервю за прием

Мотивационно интервю ще пресява бъдещите първокласници тази година. Това е един от водещите критерии за подбор, обявени от някои училища в страната.

Така например в столичното 18-о СОУ, което е едно най-желаните, интервюто е критерий номер едно. Това става ясно от правилата за прием в първи клас, обявени на сайта на училището. Изискването е въведено официално тази година. Мотивационните интервюта пък ще се провеждат по график на 31 май.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене