Бял дим за гръцкия туризъм

Летищата вече се затрудняват да поемат извънредните полети

Помните ли филма „Моята гръцка сватба“, в който американският зет, за да се хареса на тъста си, казва наизустено: „Христос воскресе!“, а тъстът невъзмутимо отговаря: „Когато моите предци са правили философия, твоите са се катерили по дърветата!“ Именно това самочувствие на съседите, изтласка туристическата индустрия от дъното през миналия век към възход и към днешна дата работи на пълни обороти. Летищата вече се затрудняват да поемат извънредните полети. Няма места във фериботите. Трафикът е изключително интензивен.

Туристическата перла Гърция се оказва малка, за да побере своите туристи. Лавинообразното увеличаване на туристическия поток удари исторически рекорд през 2018 година, когато гръцкият туризъм отчете 33 милиона посещения на чуждестранни туристи и приходи в размер на над 16 милиарда евро. И това не е просто поредната вълна, а факт, който се доказва от реални цифри.

Сезон 2019 г. се очаква да приключи с около 30 милиона туристи, което е около три и половина пъти повече от общото население на страната. Три милиона по-малко в сравнение с 2018 г., тъй като конкурентна Турция „открадна“ част от туристите на Гърция, но дори и с тези цифри туризмът продължава да чертае своя възход. А само преди няколко десетилетия, през 1950 г., броят на пристигащите туристи в южната ни съседка достигаше само 33 300, приблизително колкото е населението на един град като Ретимно. Гърция, разбира се, беше съвсем различна тогава. Въпреки че нямаше дори телевизор и хората се забавляваха, четейки главно лайфстайл списания, страната бавно се съвзе след световната и гражданска война, търсейки нови визии на оцеляване.

Туристическите компании бяха малки, без специализирани човешки ресурси и малцина знаеха какво означава „управление и промоция на туристически продукти“. През 20-те години туризмът в Гърция даде заявка за нахлуващо икономическо и социално явление, започва да набира масова популярност след 60-те години. И ако туристите през 1950 г. все още бяха оскъдни, картината драстично се променя през 1960 г., когато туристопотокът в сравнение с 50-те години на миналия век достига рекордните 1.098%, или 399 400.

Между 1967 и 1991 г. в модела на масовия туризъм се включват големи хотелски комплекси. Постепенно се въвеждат системи за управление, маркетинг и информатика, както и обучение на персонал. По-благоприятната политика на финансиране дава тласък за развитие на нови туристически дестинации, както и на „airbnb настаняване.

През 1970 г. туристите в Гърция надхвърлят 1,6 милиона (+ 302,87% в сравнение с 1960 г.), а през 1980 г. те вече достигат рекордните за времето 5,2 милиона (+ 227,56% в сравнение с 1970) г. и 8,87 милиона през 1990 г. През 2000 г. туристите надхвърлят вече13 милиона в Гърция, 402.5 милиона в Европа и 684 милиона по света. През 1990 г..ръстът на туризма в Гърция надхвърля темповете на растеж в Европа и в световен мащаб.

И така до днес, когато туристическата индустрия въздейства пряко върху икономиката. През 2018 г..възлиза на 11,7% от БВП спрямо 13,3% от 2017 г. Пряко и косвено туризмът генерира между 25,7 до 30,9% от БВП, а заетостта в бранша достига 688 800 души. Туристическият сектор също има значителен принос по отношение на инвестиционната дейност, възлизаща на 5 милиарда евро през 2018 г., а 90% от приходите на сектора са от чужбина. Като цяло за бързия растеж на туризма през десетилетията допринасят и фактори като увеличен семеен доход, навлизане на жените на пазара на труда и въвеждане на свободно ваканционно време.

От следвоенния период туристите се концентрират първоначално в Атина, примамени от културните ресурси от международен интерес. От 70-те години на 20 век насам „пощенските картички“ започват да обхващат крайбрежните райони и островите на Гърция, а моделът на масов туризъм „слънце и море“ се налага изцяло. Хилядите туристи откриха очарованието на гръцките села, жителите на които изведнъж се сблъскаха с феномен да посрещат и настаняват „орди“ туристи открили топлината и уют на гръцкото гостоприемство.

Увеличаващият се брой туристи и профилът на съвременния пътешественик наложи както диверсификация и обогатяване на туристическите продукти в страната, така и развитие на инфраструктурата, за да се разгърне туристическия потенциал през цялата година. Средиземноморският климат е предпоставка за дейности като голф и туристически преходи, а според статистиката се оказва, че един милион европейци биха избрали Гърция за потенциален втори дом.

Подсекторите на туристическия отрасъл, които имат интерес да инвестират, са интегрираните туристически комплекси „втори дом“, голф курсове, спортен туризъм, здравен и уелнес туризъм, ремонт и строителство на нови яхти, конгресни центрове, отглеждане на земеделски култури, религиозен туризъм, СПА и центрове за таласотерапия, гурме туризъм и безброй още аспекти на културното и историческото наследство на Гърция, която е кръстопът на цивилизации.
Освен традиционните „слънце и море“ в Гърция туристите откриват по нещо различно за себе си – от кипящия нощен живот на Миконос, до античната красота на Делос. От уюта на стотиците малки островчета до пулсиращия ритъм на големите туристически градове.

Туризмът като тежка индустрия на страната е съпътстван и от много еротични изкушения. Още в древна Гърция, Рим, Франция на Людовиците, проституцията е била свободна, след като е допринасяла за внасянето на съответните данъци в кралските или държавни хазни. Не е тайна, че тарифата на остров Миконос варира между 1000 и 1500 евро за вечер или 10 000 евро за седмица. Може тези суми да предизвикват световъртеж, но има богати туристи, които плащат без да се замислят.

С повече от 16 милиона туристи през 2012 година и над 20 милиона през 2013, Гърция се нареди на челните места в списъка на световните туристически дестинации. „Ако мечтата ви е да посетите Европа това лято, помислете за Гърция“ – с тази фраза LonelyPlanet избира да класифицира страната като топ туристическа дестинация за 2014 г. заради „луксозното преживяване на достъпна цена“.

Шест държави са основният двигател на туризма в Гърция, зависим от основните му пазари Германия, Великобритания, САЩ, Франция, Италия и Русия. Тези шест страни представляват 41,5% от посетителите, 49,7% от нощувките в Гърция и 52,2% от пътуванията. Разходите за посещение са средно 449 евро, средният разход за една нощувка възлиза на 69 евро, а средната продължителност на престоя в Гърция на посетител е скромната една седмица. Гърция със сигурност предлага отлично съотношение цена-качество за ваканционни пакети.

Икономическите проблеми в страната принудиха туристическият сектор да сваля цените, а това е ситуация, от която туристите с удоволствие се възползват.

Независимо, че тoвa лятo Гъpция изocтaвa зaд Typция, Иcпaния и Eгипeт, щo ce oтнacя дo пpeдпoчитaнитe oт гepмaнцитe дecтинaции пpeз 2019 г., които са Aнтaлия, Пaлмa дe Maйopкa и Xypгaдa, бpaншът мoжe дa ce пoxвaли cъc знaчитeлeн pъcт нa пpиxoдитe, спopeд oфициaлнитe дaнни нa Ваnk оf Grеесе. Пpиxoдитe oт тypизъм ca нapacнaли c 15,3% дo 5,5 милиapдa eвpo за cpaвнeниe с пъpвaтa пoлoвинa нa 2018 гoдинa, в paзмep нa 4,77 милиapдa eвpo.

Българските туристи се увеличиха с 5,1% за периода януари-октомври 2018 г. в сравнение със същия период на 2017 г., надхвърляйки 1,2 милиона. И ако през 90-те години на миналия век български турист звучеше като виц, десетилетия по-късно Гърция се превърна във втора родина за много българи. Макар и недолюбван, тъй като според статистики българинът харчи най-малко, думата „турист“ е вълшебна в Гърция. Отваря всички врати и ражда усмивки, които изпращат гръцката мегаломания в Шангри Ла.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене